Opera „Carmen“ în versiune rock, lansată cu Cătălin Botezatu pe motor VIDEO

Opera „Carmen“ în versiune rock, lansată cu Cătălin Botezatu pe motor VIDEO

„Carmen-Rock Version“ va avea loc pe 14 decembrie, la Sala Palatului, de la orele 19.00  FOTO & Video Florin Ghioca

Luni, 17 octombrie, artiştii care au pus în scenă varianta rock a celebrei opere „Carmen“ a compozitorului francez Georges Bizet au luat parte la o conferinţă de presă unde au vorbit despre spectacolul grandios care va avea loc pe 14 decembrie, la Sala Palatului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Antoniu Zamfir (regizorul artistic), Ljubica Vranez (mezzosoprana din rolul lui Carmen), Cătălin Botezatu (designer costume), Ştefan Ignat (interpretul toreadorului Escamillo) şi Eugen Negruţa (lider trupa Concertino) şi-au făcut apariţia în Centrul Capitalei „călare“ pe mulţi cai putere, aduşi în siguranţă de motocicliştii de la Free Riders. 

Artiştii au vorbit despre proiectul „Carmen - Rock Version“, pus în scenă de Opera Română Craiova, în colaborare cu Concertino Accordion Band, la iniţiativa regizorului Antoniu Zamfir. Spectacolul a avut premiera în Craiova şi se află în plin turneu prin ţară şi prin Chişinău, iarna aceasta urmând să ajungă şi la Bucureşti. 

Opera "Carmen" în variantă rock, lansată pe motoare

 
Antoniu Zamfir - managerul Operei Române Craiova şi regizorul artistic al spectacolului
 
„Nouă ne-a venit ideea acum câteva luni să montam acest spectacol la noi, în timpul zilelor Municipiului Craiova, unde a avut loc premiera. Mulţumim în primul rând agenţiei Arta Scenei, care s-a ocupat de aducerea acestui minunat spectacol de la Craiova la Bucureşti. Sunt ferm convins că nu puteam să reuşesc ce mi-am imaginat eu în urmă cu un an fără ajutorul prietenilor de la Concertino, invitaţi la Craiova, unde că le-am văzut potenţialul artistic. Au cântat o prelucrare din opera Carmen şi atunci m-am gândit că această operă poate fi montată inegral în acest stil rock“, a declarat Antoniu Zamfir.

FOTO Florin Ghioca
 
„Nu eu sunt pionul principal, ci actriţa protagonista spectacolului, solista Ljubica Vranes, de la Belgrad, o colaboratoare a Operei Române Craiova de câţiva ani, şi îi mulţumesc că este alături de noi. Îi mulţumesc lui Cătălin Botezatu, prieten al Operei Române Craiova, aflat la cea de-a treia «năzbâtie» de acest fel, pentru că a montat «Don Giovanni» în 2014, «Sânge Vienez» în 2015, iar în 2016 a montat «Carmen», iar noi am beneficiat de minunatele sale creaţii vestimentare“, a declarat Zamfir.
 
„Îi mulţumesc interpretului lui Escamillo, Ştefan Ignat, solist al Operei Naţionale Bucureşti şi un colaborator permanent al Operei Române Craiova. În conceptul acestui spectacol, pe Escamillo n-am putut să-l transform în rocker decât pentru un singur act, actul III, în rest îl veţi vedea într-un costum clasic, specific coridei spaniole, realizat de Cătălin Botezatu. Mulţumesc şi lui Eugen Negruţa, liderul trupei Concertino, cel cu care dacă nu mă întâlneam, probabil acest proiect nu ar fi avut loc. Sunt nişte artişti minunaţi de la Chişinău, care colaborează cu opera noastră şi pe care îi putem vedea împreună pe 14 decembrie, la Sala Palatului, începând cu ora 19.00“, a mai spus regizorul.
 
FOTO Florin Ghioca
 
Ljubica Vranes – solista în rolul Carmen
 
„Sunt mândră să fiu în acest proiect. Îi mulţumesc domnului Zamfir pentru că a văzut în mine acea femeie periculoasă. Îmi place rolul meu foarte mult şi mulţumesc domnului Botezatu pentru costumul minunat în care mă simt mult mai puternică. Mulţumesc şi trupei Concertino, pentru că am respirat împreună pe scenă şi acest cadru a fost cu totul special alături de ei. Cred că este visul oricărei soprane să joace rolul Carmen şi să danseze senzual cu castanietele. Domnul Zamfir a schimbat acest dans, iar mie îmi place, sper să vă placă şi vouă dansul meu cu pistoale.“

FOTO Florin Ghioca
 
Producţia spectacolului este una grandioasă, după cum anunţă organizatorii, care precizează că au fost create costume speciale pentru cei 16 solişti, 36 de corişti şi 18 balerini. De costume şi de decoruri sunt reponsabili Răsvan Drăgănescu şi Cătălin Botezatu.
 
Cătălin Botezatu 
 
„A fost o mare provocare să creez costume rock pentru «Carmen» pentru că nu e aşa de simplu să îmbini un Carmen rock cu cel clasic, dar a fost uşor deoarece cast-ul a fost ca de obicei unul pe măsură, diva spectacolului m-a ajutat foarte mult pentru că nu este mofturoasă, din contră, i-au plăcut foarte tare costumele şi, aşa cum ştiţi, o actriţă, o cântăreaţă, trebuie să poarte întotdeauna un costum foarte comod pentru că trebuie să aibă libertate de mişcare. Aceasta  fost cea mai mare provocare, pentru că ele dansau, săreau, când le-am văzut la prima repetiţie m-am şi speriat şi mi-am zis: oare cât de flexibile trebuie să fie aceste costume? Am fost impresionat la spectacol când am văzut acea invazie de motoare, de cai, e un spectacol pe care nu trebuie să-l rataţi, vi-l recomand din tot sufletul. Eu zic că este un spectacol unic în lume şi această variantă, «Carmen - Rock Version», nu a mai fost pusă niciodată în scenă“, a spus Cătălin Botezatu.
   
FOTO Florin Ghioca
 
„Prietenul meu Zamfir are un mic defect profesional -  mă anunţă cu puţin timp înainte de spectacol: «Vezi că ai de făcut nişte costume!» Şi întrebarea mereu e «Câte sunt?» - «Câteva». Şi de la câteva ajungem la câteva zeci sau suta de costume. Provocarea este mare pentru că nu este un costum oarecare. În anumite situaţii am creat rochii houte-couture, la care s-a lucrat groaznic de mult şi cu foarte multă manualitate, la Carmen rock a fost altceva, dar la fel de greu pentru că s-a lucrat în piele, trebuia să te ducă cu gândul la rock-ul autentic, dar şi la toreadorul din celebra arenă. A fost frumos, dar s-a lucrat contratimp. Cred că ne-am apropiat de o sută de costume. Dar nu facem doar costume, facem de la încălţăminte până la ultimul accesoriu, e un tot unitar vestimentar. Sunt accesori pe care Cătălin Botezatu le donează de fiecare dată Operei Române Craiova“, a adăugat designerul. 
 
 
Toreadorul Escamillio (interpretat de Ştefan Ignat) va veni călare pe mulţi cai putere. Pe scena Sălii Palatului, taverna din povestea lui Georges Bizet se va transforma în club, iar toreadorul va veni pe motocicletă, pentru a o impresiona pe Carmen. Nu vor lipsi nici prietenii necuvântatori ai rockerilor - câinii. 
 
Ştefan Ignat - Interpretul lui Escamillo
 
„Eu interpretez rolul lui Escamillo. Această operă este aleasa sufletului meu de când am început să o cânt, de peste 24 de ani, şi practic eu nu am ales opera, ci opera m-a ales pe mine. Carmen în varianta rock mi se pare cel mai ingenios proiect să zicem extra-operistic, acela care este clasic, şi pentru mine a fost o provocare. Se spune că haina îl face pe om, de fapt omul a văzut în haina mea ceea ce trebuie, nu este foarte frumoasă, este unicată. Este a lui Cătălin Botezatu şi cred că acest moment în care am apărut pe scenă îmbrăcat în acest costum, toată lumea lasă la o parte interpreta Carmen şi se uită la constumul lui Ştefan Ignat (Râde). Cred că aşa a fost ideea. Am glumit, bineînţeles. A regiza opera Carmen în acest stil eu cred că este pentru orice regizor o mare provocare, o provocare care poate da greş. La Opera din Craiova şi în aer liber, opera nu a dat greş, a fost un succes total. Vă aşteptăm cu mult drag la această reprezentaţie, sperăm să nu fie ultima şi să avem o permanenţă în Bucureşti şi în alte oraşe. Nu în ultimul rând, Opera Craiova este cea de-a doua mea casă, opera ce mi-a adus satisfacţii deosebite, alături de celelalte frumoase realizări de-a lungul carieri mele.“
 
FOTO Florin Ghioca
 
Eugen Negruţa -  liderul trupei Concertino
 
„Noi suntem nişte acordeonoşti mai ciudaţi, mai periculoşi şi deoarece acest proiect a fost din start unul foarte periculos am zis şi noi să facem o muzică mai periculoasă. Nu ne-am bătut joc, nicio notă scrisă de Georges  Bizet nu a fost schimbată, doar că a fost adaptată pentru perioada contemporană, pentru toate gusturile, undeva puţin mai pop, uneva puţin mai rock sau mai hard rock. Este un proiect pe care dacă îl rataţi n-o să mai aveţi ocazia să-l vedeţie, este unic în lume.“
 
„Carmen - Rock Version“ se află în turneu prin ţară şi prin Chişinău. La Bucureşti va fi al 14-lea spectacol din ţară, cu o distribuţie internaţională de excepţie. Opera lui Bizet va fi interpretată de Concertino Accordion Band, alături de Corul şi Baletul Operei Române Craiova. Distribuţia este formată din Carmen - Ljubica Vranes (Serbia), Don Jose - Bogdan Zahariea (Timişoara), Michaela – Renata Vari, Escamillo – Ştefan Ignat (Bucureşti), Zuniga – Dragoljub Bajić (Serbia), Frasquita – Noemi Modra, Mercedes – Natasha Rasić (Serbia), Morales – Dragoş Drăniceanu, Remendado – Cristian Bălăşescu, Dancairo – Dan Patacă, Lilas Pastia – Dan Cornescu, Manuelita – Anca Ţecu. Regie artistică: Antoniu Zamfir. Conducerea muzicală: Marius Hristescu. Coregrafie: Laurenţiu Nicu. Asistenţi regie artistică: Arabela Tănase, Dan Cornescu. 
 
Biletele se pot achiziţiona de pe blt.ro, iabilet.ro, myticket.ro, salapalatului.ro şi de la agenţia Sălii Palatului. Din respect pentru artişti şi pentru spectatori, organizatorii anunţă că după ora 19.10 nu se mai permite accesul în sala de spectacol. După începerea spectacolului, locurile îşi pierd valabilitatea. Accesul copiilor sub 7 ani nu este permis, iar cei de peste 7 ani plătesc bilet de intrare.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările