INTERVIU Nicu Covaci: „Umblăm toţi în patru labe şi facem ce ni se spune de sus. Unul nu pune mâna pe bâtă!“ VIDEO

INTERVIU Nicu
Covaci: „Umblăm toţi în patru 

labe
şi facem ce ni se spune de sus. Unul nu pune mâna pe bâtă!“ VIDEO

Nicu Covaci a fost prezent în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci (70 de ani), se declară dezamăgit de societatea română şi a decis să concerteze din nou în România pentru că este „datoria artiştilor să-şi apere ţara“.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Adevărul“: Locuiţi în Spania de mulţi ani. De ce aţi revenit?

Nicu Covaci: Am găsit acolo un colţişor de Rai în care îmi încarc bateriile şi vin aici să dau cu bâta, pentru că datoria oricărui artist este, în primul rând, de a-şi apăra ţara. Dacă ai posibilitatea şi puterea de a convinge publicul, convinge-l să-şi găsească şira spinării, pentru că de asta avem nevoie astăzi. Umblăm toţi în patru labe şi facem ce ni se spune de sus…Ce e asta? Unul nu pune mâna pe bâtă!

În istoria trupei Phoenix există o piesă care se numeşte „În umbra marelui URSS“. Mai suntem?

Recunosc că am avut şi pe vremurile acelea probleme, pentru că noi aveam curajul să deschidem gura şi să spunem ceea ce credem. Piesele noastre erau încărcate de anumite tensiuni, lucruri pe care publicul le aprecia, dar celor de sus nu prea le convenea. De aceea am fost şi interzişi de multe ori. Am cântat interzişi fiind, până la urmă n-au mai putut să ne blocheze, noi spărgeam stadioane pe vremea aceea. Au vrut să mă bage la puşcărie şi a trebuit s-o tai din ţară. Singur nu aveam ce să fac afară, aşa că m-am întors şi mi-am scos toată formaţia peste cinci graniţe. Suntem singura formaţie din lume care şi-a riscat viaţa să poată cânta liber. Însă, recunosc că noi eram un pericol la ora aceea pentru sistemul socialist. Aduceam influenţe de afară. Până în momentul în care am descopeit acel filon folcloric şi ne-am lansat, am găsit un drum, am spart o gheaţă. Ne-am lansat pe folclorul străvechi, arhaic, pe datini şi ritualuri creştine, am găsit un nou stil de interpretare cu mijloace moderne şi am câştigat publicul de partea noastră. Eu era să fac puşcărie. Însă, la ora aceea, să mă ierte Dumnezeu, şcolile, grădiniţele, doctorii erau pe gratis. Nu exista şomer. Terminai 12 clase sau o facultate, ştiai exact unde să mergi, te aştepta locul de lucru. Deci, diferenţele astea uriaşe între multimilionarii hoţi şi poporul care moare de foame nu existau. Nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă astăzi. Ne-am făcut mulţi duşmani, dar nu pot să spun decât ceea ce ştiu şi ce cred.


Nicu Covaci a fost întodeauna un revoltat, a spus lucrurilor pe nume.

N-am fost întotdeauna revoltat, căci am apreciat şi ceea ce era pozitiv.

Mai e ceva pozitiv acum? Căci optimism nu prea întrevăd la dumneavoastră.

Mai există nişte urme. De exemplu, am avut un concert la Cluj şi am plecat seara. Era iarnă şi pe drum ne-a îngheţat motorina şi nu ne mai mergea maşina. În vale, undeva jos, am văzut o luminiţă şi am pornit pe jos acolo. Am ajuns într-un cătun, unde erau vreo patru-cinci case, am bătut în geam şi iese o băbuţă căreia i-am spus ce ni s-a întâmplat şi că nu ştim ce să facem, pentru că dimineaţa avem concert în Cluj. „Ioane, scoală“, a strigat femeia. După care ne-a băgat în casă, ne-a dat pălincă şi prăjituri. S-a dus şi a bătut în uşă la vecini, s-au trezit bărbaţii, s-au îmbrăcat şi au făcut acolo un foc, apoi ne-au zis: „No, acum puteţi mere“. Am vrut să le dau bani, să-i răsplătesc că ne ajutaseră, dar au refuzat. Aceştia sunt românii adevăraţi. Colosală şi importantă este omenia, iar ea există încă în satele nealterate de modernism, de aşa zisa libertate şi democraţie.

Publicul e manipulat şi nu mai savurează o chestie autentică, bărbătească, patrioată. Vrea numai „distracţie“

Nicu Covaci, liderul Phoenix

Este trist să vezi că cineva, care a vrut să fie un exemplu pentru români şi a vrut să ţină steagul sus, este încărcat de atâta pesimism şi dezamăgire.

Sunt destul de dezamăgit şi sunt năpădit de coşmaruri. Fac ce pot, eu încerc să întăresc şira spinării la români. Simt că este de datoria mea şi a celorlalţi artişti care comunică cu publicul. Nu numai manele şi „porcărele“, fă artă cu mesaj, încearcă să ajuţi ţara dacă poţi. Dar şi publicul este manipulat în aşa fel încât nu mai savureze o chestie autentică, bărbătească, patrioată. Vrea numai „distracţie“. Adevărul este că oamenii sunt tracasaţi permanent şi au nevoie de această degajare, au nevoie de distracţie. Şi va trebui să fac nişte piese mai vesele, mai optimiste. Pentru că am făcut greşeala ca ultimul disc să-l fi făcut îngrozitor de negativist. Este foarte patriotic şi va trebui să fac nişte piese care să încurajeze lumea. Adevărul este că mă mir că mai există oameni care-şi mai aduc aminte de Phoenix. Marea surpriză a fost când m-am întors în România în anii ’90. Eram în faţă la Palatul Copiilor, unde e parcul acela mare, şi erau 15.000 de oameni acolo. Oameni de la 70 de ani până la copii, cântau toţi piesele mele.

Şi nu numai atunci, au fost mulţi oameni la toate concertele pe care le-aţi susţinut.

Da, în continuare se cântă piesele, iar asta înseamnă că există încă o nevoie de încurajare. Până şi pe tricourile noastre scrie: „Găseşte-ţi şira spinării şi învaţă să spui «nu»“. Dacă fiecare ar spune „nu“, cei de sus n-ar mai putea să-şi facă de cap.

Este o perioadă prolifică pentru Phoenix.

Da, mergem mai departe, iar acum lucrăm la un proiect pentru luna ianurie, vom face Rapsodia lui Enescu. Facem un fel de ciclu al anotimpurilor integrat în Rapsodia lui Enescu.

Phoenix renaşte de 55 de ani şi aduce „Imperiul Vampirilor“ în România

Pentru trupa Phoenix anul 2017 marchează aniversarea a 55 de ani de la debut, dar şi 40 de ani de la momentul evadării din România comunistă, episod ce avea să transforme frumoasa poveste Phoenix în mit.

Opera rock „Empire of Vampires“, începută în anii ‘80 şi care reprezintă, probabil, producţia cea mai apropiată de genul heavy-metal pe care Phoenix a propus-o de-a lungul timpului, nu a fost niciodată prezentată integral în România într-un concert live. Prin urmare, pe 31 octombrie, la ora 20.00, la Quantic Pub din Bucureşti Phoenix vă aşteaptă la un concert inedit şi unic.

„«Empire of Vampires» e un fel de operă rock, cu Vlad Ţepeş care reînvie, cu piese hard-rock. Dar vreau să arătăm şi că Phoenix este o trupă recunoscută internaţional, aşa că vom cânta şi piese în limba engleză, Phoenix este blestemată să renască, ceea ce ne duce mai departe. Sun fericit să am alături azi tineri, eu sunt singurul moş din trupă. Am un chitarist, Andrei Cerbu, de 15 ani, care cântă într-un fel de îţi vine să plângi, şi un toboşar, Flavius Hosu, acum a împlinit 17 ani şi cântă cu o tehnică inimaginabilă. Un solist vocal care este extrem de credibil, Costin Adam, şi un basist care cântă foarte etnic, Vlad Săteanu, cu soţia care cântă la vioară. Sunt fericit, am o trupă bună“, a mai declarat Covaci pentru „Adevărul“.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările