Formaţia Led Zeppelin a fost dată în judecată pentru drepturile de autor asupra piesei „Stairway To Heaven”

Formaţia Led Zeppelin a fost dată în judecată pentru drepturile de autor asupra piesei „Stairway To Heaven”

Led Zeppelin FOTO Getty Images

Celebra trupă de rock Led Zeppelin se confruntă cu un proces intentat de reprezentanţii fostului chitarist Randy California, membru al formaţiei Taurus, pentru drepturile de autor asupra piesei „Stairway To Heaven”, considerată una dintre cele mai de succes melodii din istorie, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Disputa legală se referă la un posibil caz de plagiat realizat de Led Zeppelin, pentru melodia „Stairway To Heaven” după compoziţia „Taurus”, din 1968, a trupei Spirit.

Avocaţii lui Randy California consideră că fostul muzician trebuia să primească credit pe albumul formaţiei Led Zeppelin.

Potrivit site-ului Businessweek, piesa „Stairway To Heaven”, cu o durată de opt minute, a adus trupei Led Zeppelin circa 562 de milioane de dolari.

Sursa citată menţionează că melodia a fost atât de profitabila, deoarece formaţia britanică nu a lansat piesa ca single, ci a păstrat-o doar pe albumul Led Zeppelin IV, fanii fiind nevoiţi să achiziţioneze întreg materialul discografic.

Judecătorii trebuie să stabilească dacă celebrul riff de chitară din melodia „Stairway To Heaven” a fost copiat din piesa instrumentală „Taurus”.

Printre reclamanţi se regăseşte şi basistul Mark Andes, fost membru şi el al trupei americane de rock Spirit.

Celebrul chitarist Jimmy Page, de la formaţia britanică Led Zeppelin a susţinut în numeroase rânduri că nu a copiat nicio notă muzicală de la Spirit, compoziţia piesei „Stairway To Heaven” fiind realizată în anul 1970, într-o cabană din Ţara Galilor.

Melodia „Taurus” a fost lansată cu doi ani înaintea celebrei piese „Stairway To Heaven”.


Citeşte şi:

Led Zeppelin va lansa înregistrări inedite ale unor piese care nu au fost incluse pe albumele trupei

Legendarul grup rock Led Zeppelin va lansa mai multe piese care au fost ţinute în arhive, după ce, recent, variantele remasterizate ale primelor trei albume ale formaţiei au fost date spre vânzare. Înainte de acest eveniment, rockerii au mai scos două piese nemaiauzite, „Keys to the Highway“ şi „Whole Lotta Love“, acestea fiind, de altfel, printre zecile de creaţii pe care trupa le va lansa oficial.

VIDEO Led Zeppelin relansează primele trei albume, cu piese noi bonus

Veteranii rockului britanic din trupa Led Zeppelin vor lansa în această vară variantele remasterizate ale primelor trei albume ale formaţiei. Noile materiale discografice vor include şi melodii care nu au fost lansate niciodată.

VIDEO FOTO Obama i-a premiat pe rockerii de la Led Zeppelin la Casa Albă. „Am auzit că distrugeţi camere. Aveţi grijă, tablourile din jur sunt scumpe”

Preşedintele american a fost gazda unei petreceri la Casa Albă în cinstea mai multor personalităţi culturale, laureate cu Kennedy Center Honors. Printre acestea s-au numărat şi cei trei membri încă în viaţă ai trupei britanice de rock Led Zeppelin - Robert Plant, John Paul Jones şi Jimmy Page.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările