DJ Tigaie, la Adevarul Live: „Nicu Ceauşescu venea după închiderea programului, trebuia să respectăm un protocol“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Stănciulescu, alias DJ Tigaie, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Daniel Stănciulescu, alias DJ Tigaie, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Sezonul vacanţelor a început, iar cluburile şi discotecile sunt pline indiferent că e sau nu weekend. Distracţia ce pare astăzi atât de firească era, însă, de multe ori un lux în timpul regimului comunist, dar chiar şi aşa apăreau „porţiţe de scăpare“. Despre discotecile de atunci şi entertainmentul de acum şi despre viaţa de DJ în timpul lui Nicolae Ceauşescu a vorbit la Adevărul Live Daniel Stănciulescu, alias DJ Tigaie.

Daniel Stănciulescu a început să pună muzică încă din adolescenţă, la 17-18 ani, iar în scurt timp a ajuns unul dintre numele cunoscute în Bucureşti, în cluburile vremii (perioada anilor '70).

Cariera sa se întinde pe aproape patru decenii, căci DJ Tigaie se află şi azi „la platane“, mixând la diverse evenimente.

Cum s-a născut pasiunea lui, cum a ocolit rigorile regimului comunist şi ce crede despre actuala piaţ[ muzicală, aflaţi la Adevărul Live.

Cele mai importante declaraţii:

„Dacă mă întrebaţi de perioadă de dinainte de 1989, părerea mea este că ne distram mult mai bine. Poate că nu era atâta tehnică, nu aveam timp de calculatoare, dar erau discotecile, cluburile studenţeşti sau cele de sectoare. Cam astea erau locurile în care ne distram, plus petrecerile în diverse grupuri“, a început Daniel Stănciulescu, alias DJ Tigaie.

„Eram în clasa a patra, atunci când un prieten, mi-a zis pauza mare, mi-a zis: «Lasă tigăile şi hai afară», atunci când eu am preferat să îmi termin tema dată la ora de Lucru manual“, povesteşte Stănciulescu despre porecla de DJ Tigaie.

Pasiunea pentru muzică, inspirată de Radio Europa Liberă

„În anii 1960, un frate de-al meu asculta Radio Europa Liberă, îl asculta pe Cornel Chiriac. Puteai să găseşti şi discuri, dar ascultai muzica şi la radio. De aici a plecat pasiunea, ascultând Radio Europa Liberă. Ascultam muzica momentului, emisiunea Metronom, mai târziu pe Andrei Voiculescu. Apoi a venit Revoluţia, internetul puteai găsi muzică oriunde. De mic m-a pasionat electronica, am învăţat multe şi mi-au plăcut. Muzica şi electronica au o legătură strânsă. Mă apucasem să îmi construiesc singur un magnetofon. Apoi am încercat să construiesc amplificatoare, mixere, iar în 1974 am pus muzică în Clubul 303 pe dispozitivele astea. Clubul, căruia îi ziceam «3 gaură 3», era undeva la Cotroceni“, îşi aminteşte DJ-ul.

Junioratul de la Club A

„În 1976 eram în Club A, în juniorat. În acea perioadă nu era cenzura, dar în Club A nu avea acces oricine, doar studenţii de la Arhitectură şi cei care primeau legitimaţii. Se intra foarte greu dacă nu cunoşteai pe cineva, studenţii erau bine selectaţi. Se puneau şi tot felul de filme, unele chiar interzise în cinematografe, Se punea pop, pop-rock, muzică bună“, arată el.

Daniel Stănciulescu alias DJ Tigaie la Adevărul Live  foto Marian Iliescu

Daniel Stănciulescu sau DJ Tigaie FOTO Marian Iliescu

„Cluburile studenţeşti erau deshise în weekend. Vinerea şi sâmbăta se stătea până dimineaţă, 4.00-5.00 dimineaţa, în funcţie de eveniment. În Club A veneau trupe care cântau live, folkişti de la Cenaclul Flacăra, dar erau şi momente cu DJ. Atunci când am ajuns eu acolo am vrut să schimb sunetul. Erau nişte amplificatoare Demora, le-am schimbat cu două făcute de mine“, povesteşte Daniel Stănciulescu.

Protocolul lui Nicu Ceauşescu

„Am cunoscut multe persoane importante, am cunoscut şi unii membri ai familiei Ceauşescu. Cu Nicu Ceauşescu m-am întâlnit unde lucram eu, la fel şi cu Dan Ceauşescu. Mergeam la petreceri împreună, eram apropiaţi. Erau persoane normale faţă de mine. Nu am avut o problemă cu ei. La Athenee Palace venea după închiderea programului. Atunci când ajungea trebuia să respectăm un protocol“, afirmă DJ Tigaie.

DJ Tigaie FOTO arhiva personala/Facebook

DJ Tigaie are o carieră de aproape 40 de ani FOTO Arhivă personală/Facebook

DJ-ul impunea trenduri

„Pe vremea aceea găseam benzi de magnetofon la magazine. Cele americane, de bună calitate, erau aduse de tirişti şi de stewardese. Eu am primit un lot de discuri, dar trebuia să fac un schimb. Se făceau benzi matriţă, se copia discul pe bandă. Era piraterie pură. În ceea ce priveşte preferinţele publicului, DJ-ii impuneau trenduri, pentru că ei erau cei care alegeau muzica, formându-şi o idee pe baza topurilelor internaţionale. Mie mi-a plăcut muzica americană, R&B, hip-hop, iar în tinereţea mea am ascultat rock and roll, rock, Beatlesul, Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd“, mai spune DJ-ul.

„Muzica de azi e puţin cam gălăgioasă“

„DJ-ii din ziua de azi care pun muzică mai veche o pun automat, robotic. DJ-ul trebuie să se adapteze publicului, nu trebuie să pună doar noutăţi. În anii 1970-1980 era un alt feeling, muzica de azi e puţin cam gălăgioasă“, încheie DJ Tigaie.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite