„Metronom”-ul lui Alexandru Belc se  întoarce de la Cannes 2022 cu premiul pentru regie la secţiunea Un Certain Regard. „Les Pires”, recompensat cu marele premiu

„Metronom”-ul lui Alexandru Belc se  întoarce de la Cannes 2022 cu premiul pentru regie la secţiunea Un Certain Regard. „Les Pires”, recompensat cu marele premiu

Foto: Profimedia / Cannes 2022

Filmul "Les Pires", realizat de Lise Akoka şi Romane Gueret, a fost recompensat cu marele premiu la Cannes 2022, în secţiunea Un Certain Regard.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmul "Metronom" al lui Alexandru Belc a fost premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. "Les Pires", realizat de Lise Akoka şi Romane Gueret, a fost recompensat cu marele premiu.

Regizorul şi scenaristul român Alexandru Belc spune povestea Anei, aflată în capitala ţării, Bucureşti, în epoca lui Ceauşescu (1972). Venind să prezinte o scrisoare la sediul Radio Europa Liberă, al cărui program muzical este difuzat clandestin, adolescenta se confruntă cu violenţa poliţiei secrete (Securitatea).

Din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Mihai Călin şi Andreea Bibiri.

Les Pires, marele premiu

Povestea din "Les Pires": O filmare va avea loc în oraşul în Boulogne-Sur-Mer, din nordul Franţei. În timpul castingului, patru adolescenţi, Lily, Ryan, Maylis şi Jessy sunt aleşi să joace în film. În cartier, toată lumea este uimită: de ce să-i aleagă doar pe cei răi?".

Premiul juriului i-a revenit filmului "Joyland" de Saim Sadiq iar "Mediterranean Fever" de Maha Haj - premiul pentru scenariu. Premiul "Coup de Coeur" a fost atribuit filmului "Rodeo", de Lola Quivoron.

Lui Vicky Krieps i-a revenit premiul pentru cea mai bună interpretare în "Corsage", precum şi Adam Bessa în "Harka".

Actriţa şi regizoarea italiană Valeria Golino a prezidat juriul Un Certain Regard, una dintre selecţiile oficiale ale Festivalului de Film de la Cannes, care i-a reunit pe actorul venezuelean Edgar Ramírez, cântăreţul francez Benjamin Biolay, actriţa poloneză Joanna Kulig („Cold War”) şi regizoarea americană Debra Granik („Leave no trace”).

Selecţia 2022 Un Certain Regard a cuprins douăzeci de filme. Opt au fost premiere din care nouă semnate de regizoare. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările