VIDEO Playbackuri celebre: de la Milli Vanilli la Whitney Houston

VIDEO Playbackuri celebre: de la Milli Vanilli la Whitney Houston

Whitney Houston a avut şi ea momente când a fost nevoită să nu cânte live FOTO Reuters

Considerat un subiect tabu în industria muzicală până acum câţiva ani, playbackul a devenit un lucru firesc pentru interprete precum Britney Spears şi Janet Jackson, cunoscute mai mult pentru personalitate decât pentru voce. Surprinzător, playbackul este practicat şi de unii dintre cei mai buni muzicieni, în cadrul unor evenimente importante, iar de-a lungul timpului au fost câteva exemple celebre.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Cel mai recent exemplu este al cântăreţei americane Beyonce. Interpretarea imnului naţional la ceremonia de învestire în funcţie a lui Barack Obama a strârnit controverse, artista fiind acuzată de playback.

 

„Vremea rece poate genera probleme chiar şi celor mai buni vocalişti, iar în Washington, DC a fost frig în ziua aceea“, a declarat în apărarea artistei profesorul de muzică, Jan Smith. Printre clienţii acestuia se numără artişti cunoscuţi precum Rob Thomas, Colbie Caillat, Justin Bieber şi Usher. 

„Îi încurajez pe artiştii mei să cânte live şi să se mândrească cu performanţele lor muzicale, dar câteodată apar diverse cauze care te determină să procedezi altfel“, a completat el.

 

Robert Levine, redactorul-şef al revistei „Billboard“, consideră că nu toate playbackurile sunt nereuşite, mai ales când vine vorba de imnul naţional. „Este vorba de o înregistrare făcută în avans de un artist. Falsul constă în faptul că nu interpretează întotdeauna live, nu că nu sunt ei cei care interpretează.“, a declarat el în 2009 pentru ABCNews.com.

 

ABCNews a întocmit o listă cu artiştii a căror performanţe au ocupat primele pagini ale ziarelor.

 

Whitney Houston

 

În 1991, Whitney Houston a cântat imnul naţional al SUA la finala Superbowl, iar acel moment este considerat şi astăzi un etalon pentru mulţi artişti. Dar nici măcar ea nu a cântat live.

 

„Muzica şi partea vocală au fost preînregistrate“, a declarat un reprezentant al artistei după moartea acesteia. Acesta a precizat că era imposibil pentru Houston să se audă din cauza aglomeraţiei şi a zgomotului.

 

Houston chiar a modificat subtil linia melodică a imnului naţional pentru o mai bună ibterpretare. 

 

Jennifer Houdson

 

Fosta participantă de la „American Idol“, Jennifer Houdson, a stârnit controverse atunci când a mimat că interpretează live imnul Statelor Unite în 2009 la Superbowl. Şi Faith Hill a făcut playback pe melodia „America The Beautiful“. Cele două au urmat indicaţiile producătorului show-ului.

 

 

Kanye West


În decembrie 2008, rapperul Kanye West s-a înscris pe lista celor ce s-au confruntat cu cele mai ruşinoase incidente. În cadrul emisiunii televizate Saturday Night Live, artistul a încercat să interpreteze piesa Love Knockdown“ , dar totul s-a soldat cu un eşec.

Din momentul în care Kanye şi-a început interpretarea, a fost clar că ceva nu este în regulă. Billboard“ a speculat faptul că interpretarea slabă a rapperului a fost cauzată de de o defecţiune a procesorului audio, pe care mulţi artişti îl utilizează pentru a produce sunete înalte în timpul înregistrărilor din studio, dar şi în timpul interpretărilor pe scenă.


Britney Spears

În noiembrie 2008, când a cântat piesa Womanizer“ în cadrul emisiunii X Factor“ (Marea Britanie), Spears a fost criticată pentru a făcut playback. Cu toate acestea, pe Simon Cowell (membru al juriului) nu a părut să-l deranjeze. Prinţesa pop a fost acuzată de playback şi în cadrul turneului australian Circus“ din 2008. Potrivit revistei People“, aproximativ 100 de fani furioşi au renunţat să meargă la concertul din Perth, acuzând-o că nu cântă live pe scenă.


Madonna

În 2004, la gala premiilor Q din Londra, Elton John a atacat-o pe Madonna, susţinând că aceasta nu a cântat live în turneul Re-Invention“. De când playbackul înseamnă live? Ar trebui să-i vedeţi împuşcaţi pe toţi cei care fac playback pe scenă, când voi plătiţi“, a spus starul britanic. 

Madonna nu face playback şi nici nu-şi petrece timpul criticând alţi artişti. A cântat live în tot turneul şi nu se simte ruşinată că a câştigat atât de mulţi bani în urma interpretării ei“, a replicat impresarul artistei.


Ashlee Simpson

Întâmplarea trăită de Ashlee Simpson la emisiunea Saturday Night Show“ poate fi considerată una dintre cele mai ruşinoase din istoria showbizului. Încercând să interpreteze piesa Autobiography“, Simpson s-a trezit cântând şi urmărind linia melodică a piesei Pieces of Me“.

Ce pot să spun? Emisiune în direct“, a declarat la sfârşit Jude Law, gazda showlui televizat. Simpson a dat vina pe formaţie. Formaţia mea a început să cânte o altă melodie. Nu ştiam ce să fac aşa că m-am gândit să improvizez.“

Peste o săptămână, Simpson a fost invitată la emisiunea Total Request Live“, însă a refuzat să participe din cauza unor probleme de sănătate, motivând că medicii i-au recomandat să nu cânte.


Milli Vanilli

Acesta este poate cel mai cunoscut caz de playback din istoria muzicii. În 1989, în cadrul unui spectacol din Bristol, în timp ce interpretau melodia Girl You Know It's True“, interpreţilor germani le-a sărit înregistrarea. Dacă fanii nu au dat importanţă acestui eveniment, criticii au început să pună la îndoială meritele membrilor formaţiei: Rob Pilatus şi Fab Morvan.

Un an mai târziu, în noiembrie 1990, managerul grupului a declarat că aceştia nu au cântat live nici în cadrul Festivităţii de Acordare Premiilor Grammy, când au fost desemnaţi câştigători. Patru zile mai târziu, premiul Grammy acordat pentru cel mai bun debut al anului 1990 le-a fost retras. De asemenea, casa de discuri Arista le-a retras de pe piaţă albumul Girl You Know It's True“. În ciuda încercărilor de revenire, Milli Vanilli nu a reuşit să-şi schimbe statutul, fiind considerată una din cele mai penibile trupe pop.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările