Viorel Jinga este noul rector al UMF „Carol Davila” din Capitală

Viorel Jinga este noul rector al UMF „Carol Davila” din Capitală

Prof. univ. dr Viorel Jinga este noul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” FOTO: Eduard Enea

Profesorul universitar doctor Viorel Jinga este noul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Medicul urolog a obţinut 834 voturi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prof. univ. dr. Viorel Jinga a câştigat alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila'” din Capitală, în urma alegerilor desfăşurate luni, conform agerpres.ro.
   
Potrivit unui comunicat al Biroului Electoral al UMF "Carol Davila", postat pe site-ul instituţiei, Viorel Jinga a obţinut 834 de voturi, în timp ce contracandidatul acestuia, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, a primit 288.
 
Pe listele de votare au fost înscrişi 1.612 de alegători, fiind prezenţi la vot 1.140. Numărul de voturi valabil exprimate a fost de 1.126, înregistrându-se 14 voturi nule şi patru voturi albe, precizează sursa citată.
 
"M-am hotărât să candidez pentru funcţia onorantă de rector al UMF "Carol Davila" pentru că eu consider că sunt o persoană onestă, implicată, o persoană cu viziune asupra problemelor comunităţii academice din universitatea noastră, care poate să rezolve şi situaţiile divergente, să flexibilizeze soluţiile, astfel încât să ia finalmente concluzii cu asentimentul majorităţii membrilor comunităţii sau chiar unanime, pentru că sunt o persoană care munceşte din greu, care a trecut toate etapele carierei universitare. Îi datorez universităţii şi trebuie să întorc înapoi universităţii ceea ce a făcut pentru mine încă din anul 1982 când am intrat ca student pe porţile facultăţii", declara profesorul Viorel Jinga.
 
În opinia sa, din punct de vedere educaţional trebuie introduse la UMF metodele noi de învăţare pentru studenţi. „Deja avem o platformă pe care se vor introduce cursurile online. (...) Din punct de vedere al învăţării vom organiza un Centru de granturi de cercetări al universităţii, astfel încât să fie un nucleu care să ajute membrii comunităţii universitare să pregătească proiectele, să le implementeze, să facă transferul tehnologic, ulterior pentru scrierea lucrărilor ştiinţifice care se află în zona roşie şi galbenă astfel încât vizibilitatea universităţii să crească", spunea Jinga.
 
Potrivit acestuia, este foarte important, totodată, să fie dezvoltată suprafaţa spaţiilor destinate învăţământului. „Actualmente, avem 180 de amfiteatre şi săli unde se ţin cursuri, cu o suprafaţă de circa 15.000 de metri pătraţi şi alţi 15.000 de metri pătraţi pentru lucrări practice şi seminarii. Sunt cam 18.000 de paturi în spitalele din Bucureşti unde studenţii pot să înveţe medicina la patul bolnavului, dar încă nu este de ajuns, pentru că a crescut numărul de studenţi şi am ajuns la 10.542. Trebuie să găsim spaţii noi”, explica acesta recent. 
 

Cine este Viorel Jinga

Viorel Jinga are 57 de ani, este medic primar urolog, şef al Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic „Prof. dr. Th Burghele”. Este unul dintre prorectorii UMF Bucureşti. A coordonat un studiu desfăşurat în 9 ţări pe 253 de pacienţi care suferau de cancer de prostată metastazat, rezistent la castrare, proiect pentru care a primit premiul ”Carol Davila”.  
 
Potrivit CV-ului postat pe site-ul UMF, este autor a 45 de articole publicate în jurnale indexate ISI. A fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis pe 1 decembrie 2019 cu ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de cavaler pentru întreaga activitate şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical.
 
În programul său pentru funcţia de rector, Viorel Jinga spunea că vrea să iniţieze proiecte prin care să crească vizibilitatea naţională şi internaţională a universităţii. Printre alte obiective, Viorel Jinga propune ”stimularea activităţilor de cercetare-dezvoltare-inovare în acord cu obiectivele strategice ale programului Horizon Europe 2021-2027”. „Am făcut acest pas pentru că având experienţa mandatelor de Prodecan şi ulterior de Prorector cu probleme studenţesti, aş putea asigura din poziţia de Rector continuitatea activităţilor desfăşurate în Universitate. În plus, aş avea posibilitatea de a iniţia noi proiecte care să optimizeze calitatea proceselor educaţionale, de cercetare şi administrative, elemente cheie necesare pentru a ne dezvolta şi pentru a creşte vizibilitatea naţională şi internaţională de şcoală medicală ce oferă educaţie de top”, scrie Viorel Jinga într-o postare pe Facebook. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările