STUDIU Câţi bani sunt dispuşi studenţii români să dea pe chirie

STUDIU Câţi bani sunt dispuşi studenţii români să dea pe chirie

FOTO: Madalina Hodorog

Peste jumătate dintre studenţi alocă între 100 şi 200 de euro pentru închirierea unei locuinţe. Cei mai mulţi sunt în căutarea unei garsoniere, arată un studiu realizat de o platformă imobiliară.

Aproape 90% dintre studenţii care au participat la studiul realizat de către o agenţie de recrutare din România, locuiesc în chirie. Doar 8 procente stau la cămin, iar 3% cu familia.  Principalele oraşe în care aceştia studiază sunt: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara, conform rfi.ro
 
Întrebaţi ce îi împiedică să locuiască în chirie, peste 80% dintre studenţii care stau în cămin s-au referit la costurile mari, în vreme ce 6 la sută spun că e mai distractiv să stea în cămin. 
 
În ceea ce priveşte bugetele alocate pentru închirierea unei locuinţe, cercetarea arată că peste jumătate dintre cei chestionaţi au spus că şi-ar permite o chirie de 100-200 euro lunar. Mai puţin de un sfert ar putea acoperi o chirie cuprinsă între 200 si 300 de euro. 15 la sută dintre studenţi au un buget de sub 100 de euro. 
 
Întrebaţi care sunt aşteptările de la proprietatea pe care o vor închiria, studenţii care au participat la realizarea studiului au menţionat costurile rezonabile, proprietarul, mai precis cât de prietenos este acesta, dar şi confortul. În plus, aproape jumătate dintre studenţi vor împărţi locuinţa cu un coleg, peste 30% vor locui singuri şi doar 8% vor sta cu doi colegi de apartament.
Studiul a fost făcut pe parcursul lunii septembrie, prin chestionar online şi a implicat 670 de respondenţi.    

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: