ADMITERE FACULTATE 2014 Mii de tineri au dat admitere la Medicină. Subiectele de la cele mai căutate specializări

ADMITERE FACULTATE 2014 Mii de tineri au dat admitere la Medicină. Subiectele de la cele mai căutate specializări

Viitorii studenţi de la Medicină visează la o carieră bine plătită, dar peste hotare    FOTO: Adevărul

În jur de 3.800 de tineri au dat miercuri testul grilă de admitere la facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucureşti, cea mai mare concurenţă fiind la specializări precum Asistenţă şi Tehnică Dentară sau Kinetoterapie. Anul acesta, candidaţii au avut voie să dea testul grilă la o singură specializare, iar acum aşteaptă rezultatele. Examene au loc şi la UMF-urile din Timişoara, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din Bucureşti, în timp ce în 2013 au fost peste 4.500 de înscrişi, în 2014 au fost validaţi în jur de 3.800 de candidaţi pe cele 930 de locuri bugetate (alte 520 sunt cu taxă), adică o concurenţă de 4,3 candidaţi pe loc, potrivit datelor anunţate oficial.

Noutatea din acest an constă în faptul că tinerii nu au mai putut să dea examen la două specializări, testul grilă fiind programat la aceeaşi oră pentru toate facultăţile: a început la 8.30 şi se încheie după două, respectiv două ore şi jumătate.

Asta ar putea explica şi numărul mai mic de înscrişi, a declarat pentru adevarul.ro Dr. Simona Maria Vlădica, purtător de cuvânt la UMF Bucureşti, care a adăugat însă că au fost şi candidaţi care s-au înscris la două specializări, urmând să aleagă azi, în ziua examenului, unde să se prezinte.

Schimbări au apărut în 2014 şi la specializările cele mai căutate: medicina dentară, care a înregistrat aproape 10 candidaţi pe loc în 2013, este detronată în 2014 de specializările mai practice de la Facultatea de Asistenţă medicală generală şi Moaşe, cum ar fi Asistenţa şi Tehnica dentară sau Balneofiziokinetoterapie, unde e cea mai mare bătaie: 5,6 candidaţi pe un loc.

Subiectele primite la testul grilă de la FMAM alte specializări :

BIOLOGIE-FIZICĂ


BIOLOGIE-CHIMIE:Concurenţa la UMF Bucureşti în 2014:

Medicină generală - 2.454 înscrişi, 2.334 validaţi  - 510 locuri la buget (250 cu taxă) - 4,5 pe loc
Medicină dentară - 565 înscrişi, 515 validaţi - 131 de locuri la buget (125 cu taxă) - 4 pe loc
Farmacie - 459 înscrişi, 435 validaţi - 141 de locuri la buget (100 cu taxă) - 3 pe loc
FMAM (Asistenţă medicală generală/Moaşe) - 258 înscrişi, 219 validaţi - 95 de locuri la buget (45 cu taxă, pt toata facultatea FNAM) - 2,3 pe loc
FMAM alte specializări - 299 înscrişi, 299 validaţi - 53 de locuri la buget - 5,6 pe loc:
- Balneofiziokinetoterapie şi recuperare
- Laborator clinic
- Radiologie şi Imagistică
- Tehnică Dentară
- Asistenţă Dentară
- Asistenţă de Farmacie

Teste grilă sunt programate miercuri şi în alte centre universitare de Medicină din ţară: UMF Timişoara, UMF Craiova, respectiv UMF Târgu Mureş. Ultimele două universităţi organizează examen de admitere şi vineri, 25 iulie, împărţind astfel testele la specializările oferite pe parcursul a două zile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările