Victor Ponta a majorat salariile profesorilor cu 15%, în ziua demisiei

Victor Ponta a majorat salariile profesorilor cu 15%, în ziua demisiei

FOTO Adevărul

Salariile personalului din sistemul public de învăţământ vor fi majorate cu 15% începând cu 1 decembrie 2015, potrivit unei OUG, aprobată în ultima şedinţă de Guvern coordonată de Victor Ponta, în calitate de premier. El a anunţat în cursul zilei că-şi va depune demisia, în urma solicitărilor protestatarilor de a-şi asuma responsabilitatea politică pentru tragedia de la club Colectiv.

Ştiri pe aceeaşi temă

De creşterea salariilor vor beneficia 359.810 cadre didactice, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic, respectiv: 290.000 de persoane din învăţământul preuniversitar de stat, 7.850 de persoane din unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din învăţământul universitar şi 4.460 de persoane din unităţile finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.

Potrivit actului normativ, începând cu 1 decembrie 2015 se majorează cu 15% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie a acestui an cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, unităţile conexe ale învăţământului preuniversitar de stat, instituţiile de învăţământ superior de stat şi din bibliotecile centrale universitare. De această majorare vor beneficia, de asemenea, angajaţii din Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi personalul nedidactic din celelalte unităţi aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

 Începând cu aceeaşi dată, sporurile şi indemnizaţiile care nu fac parte din salariul de bază al personalului din învăţământ se majorează cu acelaşi procent de 15%, în măsura în care angajaţii îşi desfaşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Impact bugetar anual de 1,6 miliarde de lei

Măsura adoptată de Guvern are un impact financiar estimat pentru anul 2016 la 1,6 miliarde de lei.

„Prin decizia de astăzi Guvernul îşi îndeplineşte încă un angajament asumat prin Acordul încheiat cu Federaţiile Sindicatelor din Învăţământ în toamna anului 2014”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar au mai beneficiat în anul 2015 de alte două majorări salariale: cu 5% începând cu luna martie şi cu încă 5% începând cu luna septembrie.

O altă prevedere inclusă în actul normativ are scopul să evite blocarea derulării proiectelor finanţate din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), proiecte care implică derularea unor lucrări de investiţii. În acest sens, noua reglementare stipulează că documentaţiile tehnico-economice aferente obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investiţii care se finanţează, potrivit legii, din fonduri externe nerambursabile prin POS CCE), aferente perioadei de programare 2007-2013, se aprobă de către ordonatorii principali de credite, indiferent de valoarea acestora. 

Prevederea se va aplica obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investiţii care se finanţează astfel încât să fie eligibile la rambursare din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2007-2013 (adică 31 decembrie 2015).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: