Noi negocieri la Guvern pentru mărirea salariilor profesorilor. Cîmpeanu: Salariile vor creşte cu 15% de la 1 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile profesorilor vor fi mărite cu 15% din 1 decembrie, dar profesorii vor primi majorarea abia din luna ianuarie a declarat Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după negocierile de luni cu reprezentanţii sindicatelor.

Cîmpeanu spune că majorările salariale sunt de 26,7% pe tot anul 2015, dacă luăm în calcul şi majorările în tranşe de câte 5% de până acum. Ministrul Educaţiei a mai spus că efortul bugetar va fi de 1,7 miliarde de lei pentru cei 304.000 de profesori, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic atât din preuniversitar cât şi din universitar. 

”Am convenit ca după ce s-au acordat creşteri salariale de 10 la sută pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, 5 la sută în martie şi 5 la sută în septembrie, după ce s-au acordat creşteri de 12 la sută pentru personalul nedidactic, în luna august, să se mai acorde în acest an, începând cu 1 decembrie, o creştere de 15 la sută pentru tot personalul din învăţământ - didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Este vorba despre 221.000 de angajaţi personal didactic şi auxiliar, la care se adaugă 53.000 de angajaţi personal nedidactic din învăţământul preuniversitar, la care se adaugă 30.000 de persoane din învăţământul universitar, 23.000 de persoane personal didactic şi 7.000 de persoane angajate ca personal nedidactic. În total, 304.000 de persoane vor beneficia de aceste creşteri salariale de 15 la sută, peste majorările deja acordate, de 10, respectiv 12 la sută în 2015”, a spus ministrul Educaţiei.

La rândul său, premierul Victor Ponta a spus că majorările salariale pentru profesori sunt de aproximativ 25% pe tot anul 2015, la fel ca la medici. Toată procedura se va formaliza printr-o Ordonanţă de Urgenţă care va fi promulgată săptămâna viitoare, cel mai probabil. 

La Guvern au fost reprezentanţii celor trei mari sindicate din învăţământ: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater". Din partea Guvernului, la discuţii participă Victor Ponta, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. 

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, a exemplificat la conferinţa de presă că practic, o mărire de 15% va însemna că salariul unui profesor debutant, care este în prezent de 1.380 brut, va ajunge la 1.580 lei de la 1 decembrie. De asemenea, 3.500 lei ar fi brutul unui profesor de gradul I cu 40 de ani de experienţă.

Însă, profesorii debutanţi nu privesc cu multă speranţă această mărire de salariu. "La cei 900 de lei pe care îi câştig, o mărire de 15% este praf în ochi. Măririle acestea se referă la suma brută nu la suma netă, pe care o luăm noi în mână. Ca un tânăr bine pregătit să fie atras de meseria asta i-ar trebui un salaiu minim de 2.000 de lei. Sincer, la McDonald's un intern câştigă mai mult decât un profesor debutant", a spus profesorul George Trifan, care predă informatică la unul dintre cele mai bune licee din ţară, Colegiul Naţional "Tudor Vianu". La rândul său, profesorul de matematică Adrian Troie de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti spune că educaţia este prioritate naţională mai mult în declaraţii. "Numai ideea că avem un text în constituţie care spune că Educaţia ar trebui să primească 6% din PIB, ceea ce nu a primit până acum, spune totul", a spus Troie.

Şi expertul în Educaţie, cofondator al platformei Edusfera, Tincuţa Apăteanu, spune că şi cu aceste măriri salariale, încă ne situăm departe de salariile profesorilor din Europa. "Pe de altă parte orice creştere salarială trebuie să vină la pachet şi cu măsuri pentru creşterea calităţii cadrelor didactice. Alte standarde profesionale, alt sistem pentru pregătirea iniţială, ceva mai serios decât modulul psiho-pedagogic, alte instrumente pentru penalizarea celor care nu se ridică la aceste standarde sau au un comportament inadecvat Doar creşterile salariale nu vor rezolva problema calităţii resursei umane din educaţie... Sisteme de evaluare care să nu depindă doar de Inspectorate şcolare ci mai ales de feedback-ul elevilor şi al părinţilor. Mie încă mi se pare foarte ineficient ca o şcoală să nu îşi poată alege propriii profesori. În plus, cred că trebuie încurajaţi (prin indemnizaţii serioase) profesorii care predau la sate sau în comunităţi dezavantajate", a spus Apăteanu.

Ea a făcut şi un exerciţiu de imaginaţie pentru a prezenta cum s-ar vedea sistemul de educaţie dacă ar fi o multinaţională. "Dacă şcoala ar fi o corporaţie, lucrurile s-ar întâmpla cam aşa: La începutul anului şcolar, directorul şi fiecare profesor în parte ar stabili obiective personale (hai să le spunem key performance indicators). De exemplu: «anul acesta, rata de participare la orele mele va creşte cu 20% faţă de anul trecut». Sau «anul acesta voi utiliza cel puţin 3 metode didactice inovative la clasă». Sau «anul acesta îmi voi implica elevii în cel puţin 2 proiecte extra-curriculare». La sfârşitul anului şcolar directorul discută cu fiecare profesor şi stabilesc în ce măsură au fost îndeplinite (sau chiar depăşite obiectivele) şi sunt stabilite în consecinţă bonusuri. Sau dimpotrivă, penalizări. Cred că este logic să recompensezi performanţa profesională individuală, însă în cazul acestei profesii performanţa nu o văd măsurată în medalii sau premii ale elevilor ci în genul de obiective îndeplinite de mai sus sau chiar asumarea unor condiţii de lucru mai dificile (copii cu cerinţe educaţionale speciale, medii defavorizate)", a spus Apăteanu.

La ultimele discuţii, care au avut loc la mijlocul lunii septembrie, sindicatele au cerut măriri salariale de 15%, însă guvernul le-a promis măriri de 10% cerând o amânare a discuţiilor până pe 10 octombrie. „Guvernul ne-a prezentat oferta lor de creştere a salariilor cu 10% din luna decembrie şi plăţi anticipate pe sentinţele judecătoreşti. Noi am cerut însă să fim trataţi la fel ca medicii, ceea ce înseamnă o creştere a salariilor de 15% din luna noiembrie”, a declarat atunci Marius Nistor, preşedinte Federaţiei Sindicatelor di Educaţie (FSE) „Spiru Haret”.

De asemenea, recent, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reiterat faptul că din luna decembrie le vor fi mărite salariile profesorilor. 

“Cel mai probabil de la 1 decembrie 2015 încercăm să răspundem aşteptărilor sistemului de educaţie vizavi de creşterile salariale, mai ales în condiţiile în care am asumat deja declaraţia conform căreia educaţia şi sănătatea sunt domenii prioritare ale Guvernului, fără a neglija celelalte domenii, şi acest lucru trebuie să se vadă inclusiv din perspectiva creşterii salariale. Sunt îndreptăţit să cred că după calculele pe care le vom finaliza zilele acestea va fi posibilă o creştere salarială care să pună egal între creşterile din sănătate şi cele din educaţie'', a a declarat Cîmpeanu la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV.

Salariile profesorilor români, cele mai mici din Europa

Salariile cadrelor didactice din România sunt cu 50% mai mici faţă de valoarea PIB-ului per capita, ceea ce plasează ţara noastră la coada clasamentului european în ceea ce priveşte salariile profesorilor, alături de Slovacia, Lituania şi Letonia, potrivit unui raport al Comisiei Europene. La polul celălalt sunt ţări dezvoltate precum Germania, Spania sau Portugalia unde valoarea salariului minim din învăţământ este de 140-150% din PIB per capita. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite