Monitorul social: Inegalităţi profunde în sistemul de educaţie românesc

Monitorul social: Inegalităţi profunde în sistemul de educaţie românesc

Elevii de la oraş sunt mai bine pregătiţi, comparativ cu cei de la sat

Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a lansat un nou infografic despre rezultatele PISA şi inegalităţile din sistemul de învăţământ din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Publicate în decembrie 2019, rezultatele PISA 2018 evidenţiază inegalităţile profunde din sistemul de învăţământ românesc, potrivit sursei mai sus citate. 
 
Astfel, diferenţa dintre elevii proveniţi din familii înstărite şi cei din familii dezavantajate este cea mai mare dintre statele europene. 
 
Dar nu doar atât. La nivel global, doar Peru şi Liban depăşeşsc Româniaa din acest punct de vedere.
 
Potrivit aceleiaşi surse, elevii ce provin din familii dezavantajate nu obţin, în medie, punctajul minim necesar pentru a atinge nivelul 2 al scalei PISA la citire. 
 
Tot din datele PISA sse obsservă diferenţele majore între calitatea învăţământului la care au acces elevii din mediul rural şi cei din cele mai bune şcoli din Bucureşti. 
 
Astfel, diferenţa între mediile de scor obţinute în comune şi scorul obţinut în Bucureşti este de 117 puncte, echivalentul a aproape două nivele de competenţă pe scala de măsurare PISA, elevii din mediul rural abia depăşind nivelul 1a. 
 
Pe scurt, datele PISA indică faptul că, în medie, elevii din familii defavorizate şi cei care locuiesc în mediul rural nu au competenţele necesare pentru a localiza informaţia într-un text şi identifica ideea principală şi nu pot să realizeze o legătură între propria experienţă de viaţă şi textul citit. 
 
Testările PISA evaluează abilităţile elevilor de 15 ani din 79 de ţări, urmărind, în principal, trei subiecte - Citire (prioritar în 2018), Matematică şi Ştiinţe - pentru care folosesc o scală cu şase nivele, dintre care primul nivel este împărţit în trei sub-nivele - 1a, 1b, 1c (nivel minim, introdus experimental în 2018). 
 
Infograficul poate fi vizualizat la adresa: https://monitorsocial.ro/indicator/1148/ 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările