Ministrul Educaţiei va implementa un nou plan-cadru pentru gimnaziu şi liceu: „Profesorul trebuie să construiască alături de elev”

Ministrul Educaţiei va implementa un nou plan-cadru pentru gimnaziu şi liceu: „Profesorul trebuie să construiască alături de elev”

Ministrul Educaţiei anunţă schimbări pentru şcoala românească. FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

Numărul de ore la gimnaziu şi liceu s-ar putea să scadă cu cinci ore, întrucât se doreşte realizarea unui nou plan-cadru, a anunţat ministrul Educaţiei, marţi, la europa FM. „E vorba de regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda. Că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”, a declarat Monica Anisie.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Toţi vorbim despre calitate în Educaţie dar nu facem nimic în sensul acesta”, a spus noul ministru al Educaţiei, Monica Anisie. Aceasta a vorbit despre regândirea lucrurilor din Educaţie într-un mod operaţional şi despre angrenarea unor eforturi comune din partea actorilor din Educaţie. 
 
Ministrul a mai spus că este necesară refacerea modului în care se predau acum disciplinele. „Vă cer măcar puţină îngăduinţă şi încredere că putem să facem şi lucruri bune împreună. Există o lege deja în Parlament prin care se diminuează numărul de ore. În funcţie de fiecare ciclu, se ajunge până la 25 de ore pe săptămână. E vorba de regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda. Că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”, a mai precizat Anisie.  
 
Monica Anisie a anunţat că va merge miercuri la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, unde va discuta despre gândirea acestor noi planuri cadru. Noile planuri-cadru trebuie „să fie construite din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu din perspectiva a ceea ce profesorul ar trebui să aibă“, a adăugat Anisie. „Să ştiţi că ne gândim şi la profesorii care vor rămâne fără catedră, dacă nu mai există disciplina respectivă în planul-cadru“, a mai spus ministrul Educaţiei.
 
Ministrul a anunţat şi faptul că a semnat deja ordinul de aprobare a manualelor restante pentru clasele a VII-a, care vor ajunge curând în şcoli. „Despre manualele lipsă de la clasele a VII-a: Am semnat ordinul. Manualele ajung în momentul in care editurile le dau către unităţile de învăţământ care au comandat”, a mai spus Anisie.  
   
Referitor la apelul public lansat marţi de cercetători pentru păstrarea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, după ce noul guvern a decis în prima sa şedinţă comasarea instituţiei cu Centrul Naţional de Evaluare, ministrul a anunţat că Ştiinţele Educaţiei vor rămâne organizate ca institut de cercetare, şi nu ca simplă agenţie subordonată Ministerului. „Este o teamă de faptul că îşi pierd statutul de cercetător. Nu îşi pierde nimeni niciun statut. (…) Nu mă voi duce eu să scriu HG-ul prin care se reglementează statutul acestei instituţii. Dumnealor îşi păstrează statutul de cercetător, dar livrează documente în aşa fel încât să fie în strânsă relaţie”cu partea de examinare”, a mai declarat Anisie.
 
         

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările