Harta abandonului şcolar: în ce regiuni sunt cei mai mulţi tineri care au renunţat timpuriu la studii

Harta abandonului şcolar: în ce regiuni sunt cei mai mulţi tineri care au renunţat timpuriu la studii

Imagine din Arhivă

Rata cea mai mare de abandon şcolar se află în regiunea de nord-est (23,6%), respectiv sud-est (22,4%). Cel puţin aşa relevă datele transmise de Monitorul Social, care arată că în Bucureşti abandonul şcolar este cel mai mic, şi-anume: 5,5%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concret, datele de la Monitorul Social arată că abandonul şcolar este de:

  •  23,6% în regiunea de nord-est
  • 22,4% în regiunea de sud-est
  •  21,1% în regiunea centrală
  •  18,8% în sud, 17,6% în sud-vest
  • 16,3% în nord-vest, 11,3% în vest
  • 5,5% în Bucureşti
 
Aceeaşi sursă precizează că abandonul şcolar este mult mai mare în mediul rural, comparativ cu urban. Mai exact, în 2017, rata abandonului şcolar în mediul rural a fost de 27,1%, pe când cea din urbanul mare (oraşe peste 50.000 de locuitori) a fost de 4,5%.
Sursa FOTO: Monitorul Social
 
Totodată, în datele prelucrate de Monitorul Social se arată că aproximativ jumătate dintre tinerii care abandonează timpuriu şcoala o fac pentru a se angaja. Conform datelor Comisiei Europene cei mai mulţi dintre aceştia provin din familii vulnerabile (cu venituri scăzute). *De altfel, acest lucru este subliniat şi de UNICEF România într-un raport lansat recent.  Concret, instituţia arată că principalele provocări cu care se confruntă  un elev în risc major de abandon şcolar sunt: venituri ale familiei la limita subzistenţei; nivelul redus de educaţie al părinţilor; lipsa condiţiilor minimale de studiu acasă, situaţia de şomaj a unuia sau a ambilor părinţi etc.
 
Pe lângă asta, Monitorul Social precizează că, în ultimii ani, statul român nu a crescut bugetul alocat pentru bursele sociale care să le permită tinerilor să-şi continue studiile.
 
Proporţia tinerilor care au cel mult absolvit gimnaziul absolvit a rămas neschimbată
 
Proporţia tinerilor care au cel mult gimnaziu în segmentul de vârstă 18-24 ani, în perioada analizată 2014-2017, este 18,1% (neschimbată comparativ cu 2014), faţă de o medie UE de 10,6%, apropiată de ţinta de 10% pentru 2020, potrivit aceloraşi date.

Sursa citată mai precizează că România este pe ultimul loc la ponderea absolvenţilor de studii superioare, înregistrând un procent de 26,3%, faţă de o medie europeană de aproape de 40% pentru anul 2020.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările