Cristi Danileţ, despre grilele la BAC inspirate din examenele magistraţilor: Am distrus justiţia cu întrebările grilă, iar acum la liceu? Ferească cerul!

Cristi Danileţ, despre grilele la BAC inspirate din examenele 
magistraţilor: Am distrus justiţia cu întrebările grilă, iar acum la 
liceu? Ferească cerul!

Cristi Danileţ Foto: David Muntean

Subiectele de examen tip grilă au “transformat candidaţii la INM în nişte memoratori de manuale şi legi şi îmbulinatori de răspunsuri”. Avertismentul a fost lansat de judecătorul Cristi Danileţ, după ce fostul ministru al Educaţiei Valentin Popa a declarat pentru Edupedu.ro că el a venit cu ideea de a introduce teste grilă la BAC şi Evaluarea Naţională, inspirat de examenele medicilor şi magistraţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contactat de Edupedu.ro, judecătorul Cristi Danileţ a declarat că “nimeni nu mai învaţă pentru a şti ceva, ci numai pentru a răspunde la grilă. Toată viaţa devine un răspuns din trei: a, b sau c. Am distrus justiţia cu întrebările grilă, iar acum la liceu? Ferească cerul!”

“Sunt oameni care nu ştiu să se exprime, iar grila îi ajută să îşi ascundă inabilităţile. Noi, la INM (Institutul Naţional de Magistratură), am introdus în plus o probă cu interviul, să verificăm cunoştinţele de gramatică şi modul de exprimare. Dar la copii e dezastru. Nu, categoric, sunt împotrivă”, a afirmat judecătorul, pentru Edupedu.ro.

Danileţ a avertizat că “am transformat candidaţii la INM în nişte memoratori de manuale şi legi şi îmbulinatori de răspunsuri. Asta nu garantează că cei care trec de grilă sunt capabili de a fi buni magistraţi. Ci abilităţile non-juridice necesare pot fi relevate numai de proba interviului. Un bun jurist nu va fi în mod necesar un bun magistrat”.

citeste totul despre: