Cîmpeanu: Resping categoric acea fugă de răspundere din partea unor directori de şcoli care aşteaptă o decizie centralizată

Cîmpeanu: Resping categoric acea fugă de răspundere din partea unor directori de şcoli care aşteaptă o decizie centralizată

Sorin Cîmpeanu a precizat că regulile nu se respectă nu numai în şcoli, ci şi la nivelul întregii societăţi. Foto: Mediafax

Ministrul demis al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că decizia de a trece în online aparţine conducerii fiecărei şcoli în parte. „Resping categoric fuga de răspundere din partea directorilor. O decizie centralizată nu poate fi luată tocmai din cauza condiţiilor diferite între cele 17.632 de şcoli din România", a mai spus acesta, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Legând îngrijorările legitime, atât din partea părinţilor, elevilor, cat şi din partea cadrelor didactice, ordinul comun al ministrului Educaţiei pentru asigurarea dreptului la educaţie, ministrului sănătăţii pentru asigurarea dreptului la sănătate prevede toate situaţiile posibile, reglementează orice situaţie poate să apară.

Sunt 17.000 de şcoli în România. Avem două reguli de bază care au fost uşor de înţeles: la apariţia unei îmbolnăvire într-o clasă, se suspendă activitatea la nivelul clasei. A doua regulă: la apariţia suspendării unui număr de clase egal cu cel puţin jumătate din numărul claselor din şcoală se suspendă activitatea fizică la nivelul întregii şcoli. Aceste reguli generale au fost corect înţelese. Dar avem pe de altă parte articolul 6, alineatul 9 şi articolul 3, alineatul 2, care reglementează situaţiile specifice mult diferite de la o şcoală la alta, de la un judeţ la altul. Situaţia este diferită într-o şcoală în care rata de infectare este peste şase la mie, peste unu la mie faţă de o şcoală în care rata de infectare în localitate este 18, 19 sau 20 la mie. Situaţia este diferită într-o şcoală în care avem un caz de îmbolnăvire sau de carantină în rândul cadrelor didactice, sau niciun caz, faţă de situaţia în care avem 10 – 15 cazuri de îmbolnăvire. Aceste lucruri pot fi cunoscute doar la nivelul şcolii.

Situaţia este diferită într-o şcoală care are clase cu număr redus de elevi şi în care se învaţă într-un singur schimb, faţă de o şcoală în care sunt trei schimburi cu efective duse la maximum din perspectiva numărului de elevi. Aceste situaţii sunt cunoscute doar la nivelul şcolii şi atunci separat de regulile generale, cunoscute, cele două, avem o posibilitatea trecerii în online a oricărei şcoli din România, se emite această solicitare prin conducerea şcolii, care este singura capabilă să cunoască realităţile din acea şcoală. Situaţia este de solicitare către inspectoratul şcolar judeţean, dacă şcoala, din lipsă de resurse, nu are suficiente cadre didactice, pentru că sunt în carantină sau sunt infectate, deci nu pot veni la şcoală cu prezenţă fizică, iar rata de infectare este atât de mare în localitatea încât o mare parte din părinţi îşi exprimă îngrijorarea şi refuză să îşi trimită copiii la şcoală. Am luat legătura cu inspectoratele şi ele vor aproba aceste solicitări indiferent de numărul lor", a spus, luni, Sorin Cîmpeanu, într-o videoconferinţă. 

A doua situaţie este cea în baza articolului 6, alineatul 9, când este nevoie de avizul DSP şi de hotărârea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Resping categoric acea fugă de răspundere manifestată, în puţine situaţii, dar manifestată, din partea unor director de şcoli care, neînţelegând că atunci când eşti directorul unei şcoli ţi-ai asumat responsabilitatea gestionarii situaţiei din acea şcoală, şi aşteaptă la nivel uniform o decizie centralizată, o decizie centralizată care nu poate fi luată tocmai din cauza condiţiilor diferite între cele 17.632 de şcoli.

Mâine vor fi centralizate toate aceste solicitări în Bucureşti, vor fi împărţite în două categorii: solicitări în baza articolului 3, alin. 2, inspectoratul va aproba toate aceste solicitări fără să fie nevoie de altceva, şi solicitări făcute în baza articolul 6 alineatul 9, caz în care va fi nevoie şi de aprobarea Direcţiei de Sănătate Publică şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. Directorii ar fi trebuit să facă acest lucru începând din 1 octombrie", a mai transmis Cîmpeanu.

El a precizat că regulile nu se respectă nu numai în şcoli, ci şi la nivelul întregii societăţi. 
 
„Din păcate, însă, constatăm că regulile nu se respectă nu numai în şcoli, nu se respectă la nivelul întregii societăţi, constatăm că este foarte slab înţeleasă importanţa şi necesitatea vaccinării, importanţa şi necesitatea respectării regulilor de protecţie sanitară. Nu numai în şcoli. Să ştiţi că în şcoli regulile se respectă mai riguros decât în cele mai multe medii”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările