BAC 2014 Rezolvarea subiectelor la biologie de la Bacalaureat, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenul de Bac se încheie vineri, cu proba opţională a profilului   FOTO: Adevărul
Examenul de Bac se încheie vineri, cu proba opţională a profilului   FOTO: Adevărul

Subiectele de la proba de biologie de la Bacalaureat 2014 au fost rezolvate vineri, în direct, la Adevărul Live. De asemenea, şi subiectele de la biologie vegetală, anatomie umană, economie şi informatică au fost rezolvate în cadrul aceleiaşi emisiuni. Baremele de notare de la toate materiile au fost publicate pe adevarul.ro şi pe EDU.RO.

    

Baremele de la toate probele pe care elevii le-au susţinut vineri au fost publicate pe adevărul.ro şi pe subiecte2014.edu.ro.

În platou, alături de profesoara de biologie Nicoleta Oprea, care a rezolvat subiectele la biologie, a mai fost profesoara Cristina Smeianu, care a rezolvat subiectele pentru geografie, una dintre principalele materii la care s-au înscris candidaţii la BAC 2014

Rezolvarea subiectelor:

"Cei de la liceele tehnice sunt obligaţi să aleagă biologia vegetală, care are un nivel de dificultate mai mic, pe când la biologie, deşi se vere mai puţină materie, este mai greu, se intră mai în amănunt. Subiectele sunt din toată materia, deci dacă nu ai învăţat tot, atunci vei pierde puncte", spune profesoara Nicoleta Oprea..
La primul subiect:
Punctul A – cistita sau nefrita
Punctul B – a fost un pic mai dificil, căile ascendente (calea spino-talamică, spino-bulbarp) şi căile descendente (căile piramidale, căile extrapiramidale)
Punctul C
Cerinta 1 – sistemul muscular
Cerinţa 2 – testiculul
4 – metacarpiene
5 – artera pulmonară
Subiectul D: Fals, Fals şi Adevărat

"Subiectul al doilea se aseamănă cu cel de la simulare, unde le-au cerut o deosebire şi o asemănare, acum le-au cerut două deosebiri", spune profesoara.

Dacă nu ştii să faci problemele, nu ai cum să iei bacul la această materie, spune profesoara. De la 7 în sus sunt notele pentru cei  care au învăţat. Hipofiza este localizată la baza creierului, iar hormoni hipofizari ar fi: STH, MSH, ADH şi oxitocina. La ultimul punct, la "a", elevii nu trebuiau să scrie pneumonie sau TBC fiindcă nu sunt în programa de bac, însă era corect dacă spuneau gripa, spre exemplu."La minieseul de care se sperie toţi, eu îi învăţ o reţetă ca să obţină un eseu complet şi complex: în primul rând trebuie să scrii un titlu, altfel pierzi un punct, scrii o introducere (respiraţia este una din funcţiile de nutriţie alături de circulaţie, digestie...), pot spune care sunt etapele respiraţiei, puteau scrie despre inspiraţie şi expiraţie", spune profesoara.

Dacă la Anatomie, subiectele au fost accesibile, la biologie vegetală, subiectele au fost dificile, spune profesoara Oprea. "În general se iau note de 8-9 maximum la vegetală, pe când la anatomie se iau mai multe note bune", apreciază ea.

"Digestia este un capitol mai lung şi mai greu de digerat. La primul subiect, pepsina este o enzimă din compoziţia sucului gastric, două exemple de boli ale sistemului excretor sunt litiaza renală şi insuficienţa renală", spune profesoara. 

"Respiraţia aerobă constă în oxidarea substanţelor organice, receptorii vizuali sunt localizaţi în retină. La subiectul D: Fals, Fals, Adevărat", spune ea.

Profesoara spune că elevii trebuiau să fie atenţi la calcule. 

"La eseu cred că a fost greu. Au primit digestia bucală. Primul lucru îi sfătuiesc să scrie noţiunile pe ciornă ca să nu uite. Fiind vorba numai de digestia bucală, ar fi trebuit să dea şi definiţia digestiei şi atunci îşi dădau seama şi ce trebuie să scrie despre digestia bucală (masticaţie, rolul limbii, deglutiţia). Acest subiect se dă, de obicei, la anatomie, dar dacă ştiau măcar partea de digestie fizică, puteau să scrie ceva, sau despre digestie chimică. Cei care au învăţat vor lua 7-8, iar cei care nu au învăţat, nu vor lua nota 5. În general se pică la vegetală, nu la anatomie", spune profesoara. Ea aminteşte că elevii care nu iau Bac-ul pot opta pentru şcoala postliceală.

SUBIECTELE:

La Biologie vegetală şi animală, au primit la primul subiect grile despre receptorii vizuali, cordate şi nefroni, apoi au avut de scris despre oasele urechii şi despre respiraţie. Primul exerciţiu de la al doilea subiect a fost despre apa din plasma sângelui, iar al doilea exerciţiu a fost din genetică. Subiectul al treilea a fost despre celulă şi digestie.

anatomie1
anatomie2
anatomie3

Elevii vor putea urmări rezolvarea subiectelor de la geografie şi rezolvarea subiectelor la chimie în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2014, cea scrisă la alegere a profilului şi a specializării, are loc vineri, 4 iulie. 

Adevărul va publica subiectele  imediat după încheierea examenului, iar rezolvarea subiectelor se va face în direct în cadrul emisiunii Adevărul Live. 

La nivel naţional, 146.000 de elevi susţin examenul de Bacalaureat 2014la proba la alegere.

Primele rezultate la sesiunea din vară de la BAC 2014 vor fi afişate până pe 7 iulie la ora 12:00, în aceeaşi zi fiind programată şi depunerea contestaţiilor, între orele 12:00 şi 16:00.

Rezolvarea contestaţiilor la Bacalaureat 2014 se va face între 8 şi 10 iulie iar afişarea rezultatelor finale pentru BAC 2014 este programată pentru 11 iulie. 

Elevii mai pot urmări pe platforma adevarul.ro, în secţiunea Educaţie, lecţiile video la toate cele 10 materii care se susţin în cadrul probei la alegere de la Bac.

Lecţiile fac parte in campania "Adevărul te mediează şi te premiază", în care am publicat peste 40 de lecţii video pentru toate materiile care se dau la Bac, dar şi de consiliere.

BACALAUREAT 2014 Cum se rezolvă subiectele de la biologie 


[<a href="//storify.com/Alinavasile123/probe-la-bac-2014" target="_blank">View the story "Probe la BAC 2014 " on Storify</a>]

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite