Şcolile rămân închise marţi în 12 judeţe şi în Capitală. La patru universităţi nu se ţin cursuri şi examene

Şcolile rămân închise marţi în 12 judeţe şi în Capitală. La patru universităţi nu se ţin cursuri şi examene

Şcolile din 12 judeţe şi din Bucureşti rămân închise şi marţi   FOTO: Mediafax

Unităţile şcolare din 12 judeţe şi din Bucureşti rămân închise şi marţi, dar în Municipiile Buzău şi Giurgiu grădiniţele vor rămâne deschise. De asemenea, în Botoşani, Brăila, Dâmboviţa, Suceava şi Vaslui doar o parte din şcoli sunt închise, potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. Patru universităţi au anulat cursurile şi examenele marţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Din cauza condiţiilor meteorologice improprii, Universitatea din Piteşti, Universitatea Valahia din Târgovişte, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), ultimele două din Bucureşti, au decis suspendarea activităţii didactice programate pentru ziua de marţi, 28 ianuarie.
 
Universitatea din Bucureşti, ale cărei activităţi au fost suspendate în cursul acestei zile, îşi va redeschide porţile, începând de marţi, 28 ianuarie, se arată într-un comunicat la Ministerului Educaţiei.
 
UPDATE: În cinci unităţi de învăţământ din Suceava există probleme de acces pentru o parte dintre elevii care vin din alte localităţi, dar aceste unităţi rămân deschise, potrivit unui comunicat de presă de la Ministerul Educaţiei.
 
În ceea ce priveşte universităţile, şi Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice din Bucureşti (SNSPA) a comunicat decizia de suspendare a examenelor şi pentru ziua de marţi, 28 ianuarie.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat luni, în şedinţa Comandamentului de iarnă, că în 13 judeţe, inclusiv Capitala, toate instituţiile de învăţământ din preuniversitar (grădiniţe, şcoli, licee) rămân închise luni şi marţi: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi în Bucureşti.
 
De asemenea, el a mai spus că şi în Buzău şi Giurgiu şcolile sunt închise, dar grădiniţele au rămas deschise pentru a-i ajuta pe părinţi.
 
De asemenea, sunt judeţe unde nu s-au închis decât o parte din şcoli (Bacău, Botoşani, Brăila, Dâmboviţa, Suceava şi Vaslui): Bacău - 3 unităţi închise, Botoşani - 3 unităţi, Brăila - se susţin cursuri numai în oraşul Brăila, Dâmboviţa - 46 unităţi închise, Suceava - 5 unităţi şi Vaslui - 24 unităţi.
 
„Situaţia legată de unităţile de învăţământ se poate schimba, în funcţie de evoluţia vremii. Inspectoratele şcolare judeţene au abilitatea de a decide, pe parcursul zilei, dacă unităţile de învăţământ din judeţe pot funcţiona sau nu la parametrii normali”, se arată într-un comunicat de presă oficial.

Cum se vor recupera orele

„În Iaşi, multe drumuri intercomunale sunt încă înzăpezite şi nu toţi elevii navetişti au cum să facă drumul până la şcoală, motiv pentru care şi mâine (marţi - n.r.) vor fi închise şcolile. Sperăm ca miercuri şi joi să se poată veni la şcoală pentru că trebuie închise situaţiile şcolare din semestrul I. Orele care nu s-au făcut se pot recupera în regim intensiv, nu este neapărat nevoie de ore suplimentare”, a declarat inspectorul general Camelia Gavrilă, din Iaşi.

În Bucureşti,  în total, sunt închise 425 de unităţi de învăţământ, dintre care 296 sunt şcoli şi 129 de grădiniţe. Astfel, cei aproximativ 242.000 de preşcolari şi elevi vor sta acasă luni şi marţi.

„Această decizie a fost luată la recomandarea Instituţiei Prefectului şi Primăriei Capitalei si cu informarea MEN. Reluarea cursurilor în Municipiul Bucureşti va fi anunţata, din timp, printr-un comunicat de presă”, a informat, duminică, ISMB.

Cursurile vor fi recuperate cel mai probabil în semestrul II, având în vedere că elevii mai au cursuri doar săptămâna viitoare, după care intră în vacanţa intersemestrială.

Universităţi închise luni

De asemenea, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a precizat că Universitatea din Bucureşti, Universitatea din Piteşti şi Universitatea Valahia Târgovişte vor fi închise luni, iar examenele vor fi reprogramate în alte zile.

”Conform reglementărilor în vigoare, hotărârea de întrerupere temporară a activităţii este exclusiv la latitudinea conducerilor instituţiilor de învăţământ superior, în virtutea autonomiei universitare. Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a solicitat rectorilor universităţilor din ţară să asigure studenţilor, care nu se pot prezenta la examene din cauza vremii nefavorabile, posibilitatea de a susţine respectivele examene într-o altă zi”, se arată în comunicatul ministerului.

Trei judeţe în stare de alertă

Judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea - care au stat şase ore sub Cod roşu de viscol şi zăpezi - sunt sub stare de alertă. Aşa au decis membrii Comandamentului de Iarnă luni dimineaţă.

Pe de altă parte, Codurile portocaliu şi galben de ninsori au fost prelungite pentru mai multe judeţe din sud-estul ţării până luni seară, dar directorul ANM a anunţat că marţi la ora 12.00 va fi emisă o nouă avertizare de vreme rea valabilă până joi la prânz.


Pe aceeaşi temă:

UPDATE A fost decretată stare de alertă în Buzău, Brăila şi Vrancea. Codurile de vreme rea, prelungite. De miercuri este aşteptat un nou val de nisoare

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: