Şcolile din 27 de judeţe închise luni. În Capitală, elevii stau acasă şi marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolile vor fi închise luni în 27 de judeţe din ţară, iar în Capitală cursurile sunt suspendate inclusiv marţi, a anunţat duminică ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, după comandamentul de iarnă de la Guvern.

Astfel, ministrul Remus Pricopie a declarat că şcolile din judeţele Galaţi, Mehedinţi, Olt, Gorj, Călăraşi, Brăila, Dolj, Argeş, Buzău, Teleorman, Bacău, Botoşani, Braşov, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea vor fi închise luni, iar în Bucureşti nu se ţin orele luni şi marţi.

Decizia de a închide şcolile şi grădiniţele bucureştene a venit duminică, după ce reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au discutat despre condiţiile meteorologice cu primarul general Sorin Oprescu şi cu prefectul Capitalei.

„S-a decis sistarea cursurilor după ce am stat de vorbă cu cei din Primăria Generală. Vom anunţa momentul în care se vor deschide şcolile, depinde de cum va fi vremea“, a declarat, pentru Adevărul, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

Practic, au fost sistate cursurile unităţilor de învăţământ preuniversitar (preşcolar, gimnazial şi liceal) din Municipiul Bucureşti.

„Această decizie a fost luată la recomandarea Instituţiei Prefectului şi Primăriei Capitalei si cu informarea MEN. Reluarea cursurilor în Municipiul Bucureşti va fi anunţata, din timp, printr-un comunicat de presă”, informează ISMB.

În total, vor fi închise 425 de unităţi de învăţământ, dintre care 296 sunt şcoli şi 129 de grădiniţe. Astfel, cei aproximativ 242.000 de preşcolari şi elevi vor sta acasă luni şi marţi.

Cursurile vor fi recuperate cel mai probabil în semestrul II, având în vedere că elevii mai au cursuri doar săptămâna viitoare, după care intră în vacanţa intersemestrială.

Universităţi închise luni

De asemenea, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a precizat că Universitatea din Bucureşti, Universitatea din Piteşti şi Universitatea Valahia Târgovişte vor fi închise luni, iar examenele vor fi reprogramate în alte zile.

”Conform reglementărilor în vigoare, hotărârea de întrerupere temporară a activităţii este exclusiv la latitudinea conducerilor instituţiilor de învăţământ superior, în virtutea autonomiei universitare. Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a solicitat rectorilor universităţilor din ţară să asigure studenţilor, care nu se pot prezenta la examene din cauza vremii nefavorabile, posibilitatea de a susţine respectivele examene într-o altă zi”, se arată în comunicatul ministerului.

Premieră în România:  Cod roşu de ninsori

Directorul ANM a declarat în cadrul comandamentului de iarnă de la Guvern că, de la ora 15.00 şi până la ora 21.00, judeţul Buzău, nordul judeţului Brăila şi sudul judeţului Vrancea se va afla sub Cod Roşu. Asta după ce s-au întrunit condiţiile pentru emiterea acestui cod.

Acesta a arătat că meteorologii aşteaptă să se întrunească şi ce-a de-a treia condiţie pentru emiterea Codului roşu, respectiv ca stratul de zăpadă să depăşească 50 de centimetri. 

Directorul ANM a mai precizat că după ce va expira Codul Roşu, aceste judeţe vor rămâne, până luni dimineaţă, sub Cod portocaliu. 

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat că în afară de forţele aflate în teren mai sunt pregătite peste 650 de mijloace de intervenţie şi peste 3.500 de militari. 

„În judeţul Galaţi am dispus să se intervenit într-o zonă greu accesibilă pentru a salva o femeie gravidă. În momentul de faţă am dispus redislocarea forţelor de la Divizia 2 Moldova la zone din Vrancea, Brăila şi Buzău, iar o altă forţă se deplasează către Râmnicul Sărat”, a explicat Duşa.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat că la ora 11.00 a decis ca toate trenurile să fie oprite în staţii şi să li se ofere ceai călătorilor. 

„De la ora 20.40 sunt probleme pe ruta Ploieşti Sud -  Urziceni, care a fost închisă şi pe ruta Bucureşti – Olteniţa. De asemenea, toate porturile sunt închise din motive de siguranţă”, a mai spus ministrul Mănescu.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat avem o rezervă suplimentară de apă brută de 160 de milioane de metri cubi. Mai mult, aceasta a spus că se monitorizează toate cursurile superioare de apă.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Mai multe persoane rămase înzăpezite pe drumuri judeţene din Brăila au fost salvate dintre nămeţi

Mai multe persoane care au rămas înzăpezite pe drumuri judeţene din Brăila, în localităţile Bordei Verde, Filipeşti şi Şuţeşti, au fost scoase din nămeţi, scrie Mediafax. În prezent, acestea sunt în condiţii de siguranţă, în timp ce mai multe drumuri judeţene au fost închise preventiv de către autorităţi.

Drumul Fundata-Câmpulung a fost fost închis, iar pe DN1 sunt restricţii pentru maşinile de mare tonaj

Zăpada cade fără încetare de 24 de ore la Braşov. Viscolul s-a oprit, dar Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis să impună unele restricţii.

Peste 40 000 de vâlceni nu au curent electric

Peste 40 000 de vâlceni din 20 de localităţi nu au energie electrică în acest moment. Unii dintre consumatori stau în beznă de aseară.

Iarna grea a făcut prima victimă la Vaslui. O femeie a fost găsită moartă pe un drum de la marginea satului

Frigul şi zăpada căzută în ultimele 24 de ore au făcut o victimă la Vaslui. O femeie în vârstă de 56 de ani, din localitatea Frasinu, comuna Poieneşti, a fost găsită fără suflare pe un drum izolat, situat la câţiva zeci de metri de locuinţa acesteia.

Zăpada a închis şase drumuri judeţene şi a lăsat aproape 2000 de oameni fără curent. Sunt restricţii şi pe drumurile naţionale

Zăpada a închis şase drumuri judeţene şi a lăsat aproape 2000 de oameni fără curent. Sunt restriscţii şi pe drumurile naţionale. Autrostrada A1 Bucureşti-Piteşti rămâne închisă.

Un bărbat din Vaslui a murit şi un altul este dat dispărut de aproape 24 de ore

Vremea rea face ravagii în judeţul Vaslui. Un bărbat a fost găsit mort, în această dimineaţă, iar un altul este căutat de poliţişti, după ce părinţii acestuia din urmă au sesizat autorităţile că nu a mai venit acasă din cursul zilei de ieri.

Bilanţul ultimelor 24 de ore în Capitală: copaci căzuţi, mii de apeluri la Ambulanţa Bucureşti şi peste 500 de oameni ai străzii cazaţi în centre sociale

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat, duminică dimineaţă, comandamentul de iarnă la sediul municipalităţii. Edilul-şef le-a cerut operatorilor de deszăpezire să continue tratamentele cu materiale antideprapante şi să înlăture zăpada de pe carosabil. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate sute de apeluri la Ambulanţa Bucureşti şi mai mulţi copaci au căzut din cauza vântului puternic.

Codul portocaliu în judeţul Constanţa. Şoseaua spre Tulcea este închisă. Noaptea, 11 maşini cu 45 pasageri au rămas blocate pe drumuri

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, desemnat de Ministerul Administraţiei şi Internelor drept „voce unică“ pentru fenomenele meteo periculoase din judeţul Constanţa, a transmis situaţia din teren înregistrată în intervalul 25 ianuarie, ora 20 – 26 ianuarie, ora 5.

DN 24D Galaţi-Bârlad a fost închis până la limita cu judeţul Vaslui

Şoferii care vor să circule pe acest drum sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri, prezenţi la extremităţile acestui drum şi să folosească rute alternative.

DN 23 Brăila-Focşani, închis la limita dintre cele două judeţe

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă utilizatorii reţelei de drumuri naţionale că, din cauza fenomenului de viscol cu vizibilitate redusă, circulaţia rutieră a fost închisă pe drumul naţional DN 23 Brăila-Focşani, la€” limita judeţului Brăila, km 1+100 -€” 41+690.

Toate şcolile şi grădiniţele din judeţul Buzău vor fi închise luni

Toate unităţile de învăţământ din judeţul Buzău vor fi închise luni. Decizia a fost luată în această dimineaţă de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău. Este posibil ca unele şcoli să rămână închise şi marţi.

Peste 12.000 de prahoveni nu au electricitate, iar patru localităţi sunt izolate. A fost solicitată intervenţia Armatei

Peste 12.000 de consumatori din mai multe localităţi din Prahova nu au energie electric, iar locuitorii din patru comune sunt izolaţi de lume. Autorităţile judeţene au cerut şi au obţinut intervenţia Armatei

Prăpăd în Bărăgan. Viscolul a închis Autostrada Soarelui, 4 drumuri naţionale, 10 judeţene şi a lăsat în beznă 14.000 de oameni

De aproape 40 de ore, judeţul Călăraşi a fost lovit de furia iernii. Ninge viscolit de vineri după-amiază, iar vântul are la rafală 80 de km/h. Traficul a fost închis pe patru drumuri naţionale şi pe 10 judeţene, din cauza vizibilităţii care a scăzut şi la sub 10 metri.

Bilanţul codului portocaliu în Teleorman. Cinci drumuri judeţene sunt parţial blocate. 650 de oameni au rămas fără energie electrică

Cinci drumuri judeţene sunt în continuare blocate pe anumite porţiuni. Viscolul a lăsat şase sate fără curent. La Videle, pompierii au ieşit pe străzi la deszăpezire. Judeţul rămâne sub incidenţă de cod portocaliu până diseară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite