Lisa Donald, Head of Business Development, alături de colegul său, dr. Mark Griffiths, English Language Academic Consultant au reprezentat Trinity College London, în cadrul unei vizite la Bucureşti, care a avut loc în prima parte a lunii octombrie 2018. Vizita a avut ca obiectiv lansarea oficială, în România, a examenelor de limba engleză dedicate elevilor – GESE, prin European Examinations Centre. Aceste teste propun un model nou şi aparent simplificat de evaluare a competenţelor lingvistice ale preşcolarilor şi şcolarilor, dar eficient şi esenţial în procesul de dezvoltare al acestora.

Lisa Donald a vizitat, în Bucureşti, trei centre de învăţământ, partenere European Examinations Centre, care pregătesc elevii pentru examenele GESE, fiind pozitiv impresionată de experienţă. Testarea GESE este cel mai bun început, în materie de examene de limba engleză, pentru micul începător, inclusiv pentru cel de grădiniţă, este de părere Lisa Donald.

Totodată, trei workshop-uri au fost organizate, pentru profesori, în Timişoara (11 octombrie), Iaşi (12 octombrie) şi, respectiv, Bucureşti (13 octombrie), sub îndrumarea dr. Mark Griffiths, profesor, lingvist şi trainer, cu 25 de ani de experienţă în testarea şi predarea limbii engleze. Acesta le-a vorbit despre GESE celor aproximativ 200 de cadre didactice şi le-a împărtăşit câteva informaţii relevante în ceea ce priveşte organizarea examenelor care, de acum înainte, se află în portofoliul European Examinations Centre.

·      De ce sunt examenele GESE atât de speciale?

Factorul principal care face din GESE o formă specială de test este modul în care se desfăşoară examinarea, precizează dr. Griffiths, respectiv:

-       conversaţia se poartă doar între un examinator şi un candidat;

-       testul evaluează exclusiv abilitatea candidatului de a avea o conversaţie spontană, autentică şi interactivă;

-       structura conversaţiei nu este determinată de un model predefinit;

-       conversaţia este construită de către ambii participanţi, candidat şi examinator;

-       toate examenele sunt axate pe candidat şi feedback-ul se oferă pe loc, astfel încât, la finalul testului, candidatul îşi cunoaşte rezultatul;

-       la finalul testării, examinatorul Trinity oferă o sesiune de feedback profesorilor care au pregătit candidaţii pentru examen. 

Este important de notat că, în cazul examenelor GESE, elevul poartă o conversaţie cu un profesor-interlocutor care este vorbitor nativ de limba engleză. La finalul examenului, elevul demonstrează că este capabil să susţină o conversaţie cu o persoană dintr-o altă ţară, în limba engleză, ceea ce este o reuşită încurajatoare pentru un copil, argumentează Mark Griffiths.

·      În ce fel măsoară examenele GESE nivelul de învăţare?

Este important să avem în vedere că preşcolarii învaţă, în primul rând, prin ascultare şi prin vorbire.

„Este necesar să poţi evalua dacă învăţarea s-a produs în cazul lor şi în ce măsură. Examenele GESE, prin componenta bazată pe comunicare directă cu elevul, evidenţiază progresele elevului, în materie de limbă engleză, fără partea de citire şi de scriere”, mai explică Mark Griffiths.

Acest examen este încurajator şi pentru elevi şi pentru părinţii acestora, deoarece un certificat GESE atestă că elevul are deja un nivel de limbă engleză necesar în comunicarea sa, ca începător şi, de acolo... sky is the limit!

Un alt avantaj este acela că examenele GESE se bazează, în totalitate, pe limba engleză învăţată la clasă, astfel încât nu sunt necesare alte materiale specifice de pregătire pentru elevi. Examenul este un indicator clar al învăţării. În schimb, platforma Trinity College London pune la dispoziţia profesorilor de limba engleză o gamă largă de materiale GESE, pentru orice nivel, astfel încât să poată servi drept inspiraţie pentru planurile de lecţii. 

Nefiind prima sa vizită în România, dr. Mark Griffiths a apreciat calitatea înaltă a predării limbii engleze în ţara noastră, dar şi nivelul de învăţare, după ce a avut prilejul să asiste, în calitate de examinator, la diferite lecţii şi evenimente, de-a lungul carierei sale. 

Trinity College London oferă examene de limba engleză în România, încă din 2006.

Sistemul GESE (Graded Examinations in Spoken English) propune o testare a competenţelor lingvistice, pentru copiii de la 4 ani şi elevii din învăţământul primar. Evaluarea elevilor, în GESE, se face doar de către vorbitori nativi de limba engleză. 

European Examinations Centre (EECentre) este o instituţie autorizată de Cambridge English Language Assessement, CaMLA şi ÖSD şi - de acum - de către Trinity College London - să furnizeze în Romania, examenele de certificare a cunoştinţelor lingvistice pentru limba engleză şi limba germană.

EECentre a devenit, în cei peste şapte ani de existenţă, un standard de referinţă în România pentru organizarea examenelor lingvistice internaţionale.