Zăganu, povestea unei mici berării profitabile: Cum au reuşit doi tineri să vândă cu succes numele unui vârf de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitabili după primul an de existenţă, proprietarii mărcii de bere artizanală Zăganu - unul dintre cele mai cool noi branduri româneşti - se pregătesc de un sezon de vârf de la care aşteaptă dublarea vânzărilor. Şi dacă totul merge cum trebuie, din toamnă Zăganu va bate iarăşi la porţile bursei.

Prezenţi joi în cadrul emisiunii Adevărul Financiar Live, Alexandru Geamănu (37 de ani) şi Laurenţiu Bănescu (35 de ani), cei doi fondatori ai Fabricii de Bere Bună, unde produc berea artizanală Zăganu, au anunţat că după vânzările de anul trecut – 250.000 de porţii de bere – au ajuns deja pe profit operaţional. Iar pentru anul acesta, cei doi tineri urmăresc să dubleze cifra de afaceri până la două milioane de lei. Astfel, 2015 va fi primul an de profit al afacerii pornite în toamna lui 2013, printr-o investiţie de 250.000 de euro.

Fabrica de Bere Bună a fost una dintre primele afaceri mici şi medii care şi-au manifestat la începutul acestui an interesul pentru listarea pe bursa AeRO, iar subiectul listării este în continuare de actualitate pentru cei doi acţionari (care deţin 50-50% din afacere). “Am pornit discuţiile în primăvară, dar am decis să le amânăm până după vârful de sezon; le vom relua după luna septembrie. Atunci vom avea doi ani întregi, deci vom putea face primele analize serioase”, spun Geamănu şi Bănescu, care nu intenţionează să cedeze un pachet important de acţiuni, dar care caută finanţare pentru a-şi susţine şi mai departe creşterea.

Astăzi, la fabrica Zăganu din zona Vălenii de Munte lucrează opt oameni, iar berea lor a ajuns să fie prezentă în peste 170 de baruri, pub-uri şi terase. În plus, berea Zăganu a ajuns şi în magazine de specialitate şi în câteva minimarket-uri locale, şi chiar a demarat recent un proiect cu Mega Image pentru fi prezentă în unele magazine.

Citiţi mai multe pe Adevărul Financiar

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite