XTB: Cum ar putea afecta agresiunea Rusiei pieţele bursiere şi ce instrumente merită urmărite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ucraina

Din punct de vedere politic, analiştii XTB din Polonia văd posibile 3 scenarii în Ucraina – invazie, tensiune şi compromis.

Din perspectivă investiţională, în acest climat marcat de nesiguranţă şi lipsa de securitate, băncile ruseşti VTB şi Sberbank, indicele RUS50, Nasdaq, petrolul, aurul, platina, paladiul, grâul, precum şi perechea valutară USD/RUB pot oferi printre cele mai bune oportunităţi, la acest moment.

Vestea venită din partea serviciilor de informaţii americane conform căreia agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este foarte probabilă a adus nelinişti mari în pieţele bursiere vineri. Deşi Rusia a negat, situaţia nu pare să se îmbunătăţească, arată într-o analiză de azi XTB, casă de brokeraj pe bursele internaţionale.

Preferăm să scriem analize de piaţă despre despre rapoartele economice, câştigurile companiilor şi mişcările băncilor centrale – nu despre perspective de război.

Cu toate acestea, pieţele reacţionează la astfel de factori, iar investitorii ar trebui să se pregătească pentru vremuri potenţial tulburi. Acesta este motivul pentru care luăm în calcul 3 potenţiale scenarii ale conflictului din Ucraina şi subliniem o serie de pieţe cheie ce merită atenţie.

Acţiuni – bănci din Rusia, RTS şi... Nasdaq

VTB (VTBR.UK) şi Sberbank (SBER.UK) – numele acestor instituţii sunt aproape sinonime cu sancţiuni împotriva Rusiei. Nu e de mirare că aceste companii se numără printre cele mai bune oportunităţi în rândul acţiunilor.

Investitorii se pot concentra, de asemenea, pe indicele diversificat RTS (RUS50), unde Sberbank are o pondere de 14% - indicele este compus şi dintr-o mulţime de companii de energie şi este în scădere cu 30% faţă de maximele de la sfârşitul anului 2021.

O alegere mai puţin evidentă este Nasdaq (US100). De ce ar reacţiona acţiunile tehnologice americane la conflictul din Europa? Ei bine, din moment ce această piaţă se confruntă cu propriul set de probleme (în principal înăsprirea monetară a Rezervei Federale), alte veşti negative sunt dificil de ”digerat” pentru investitori.

Mărfuri – petrol, aur, platină, paladiu şi grâu

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol, iar materia primă este un substitut pentru gazul natural, care s-a regăsit într-o ofertă tot mai restrânsă în Europa. Aurul a fost în mod tradiţional „o alegere de top” în vremurile de incertitudine geopolitică, dar atenţia s-ar putea orienta către paladiu şi platină – acestea sunt tot metale preţioase, dar Rusia este mult mai importantă în aceste sectoare fiind exportatorul numărul 1, respectiv 2. În cele din urmă, atât Rusia, cât şi Ucraina sunt producători importanţi de grâu.

Valute – atenţia se orientează pe USD / RUB

Perechea valutară este o alegere destul de evidentă – orice conflict este dăunător pentru rubla rusească, chiar şi în pofida preţurilor ridicate ale petrolului şi a creşterilor semnificative ale ratei dobânzii în Rusia. Pe de altă parte, USD atrage lichiditate în perioade de criză, aşa că USD/RUB este alegerea investitorilor pe plan valutar.

3 scenarii – invazie, tensiune şi compromis

Cel mai nefericit scenariu este cel al invaziei – deja sugerat de serviciile de informaţii americane. Invazia înseamnă sancţiuni, dar de fapt lipsa unor sancţiuni sunt cheia pentru o reacţie aici (deoarece cele mai puternice măsuri – cum ar fi excluderea Rusiei de la sistemul SWIFT – se presupune că nu sunt disponibile). Pieţele ştiu că, dacă Rusia invadează, forţarea acesteia să se retragă va fi costisitoare şi asta va alimenta incertitudinea şi teama. Estimare critic negativă pentru acţiunile ruseşti, negativă pentru acţiunile globale, pozitivă pentru petrol, metale preţioase şi USD / RUB.

Scenariul cel mai probabil ar putea fi cel de prelungire a tensiunii – Moscova poate face ameninţări atât timp cât obţine anumite rezultate (se vorbeşte despre autonomie sau chiar despre referendumuri în părţile de est ale Ucrainei). Deşi este complicat din punct de vedere politic, acest scenariu poate fi de fapt un motiv de detensionare pentru pieţe. Atâta timp cât riscul de invazie scade, acest scenariu este pozitiv pentru acţiuni, în timp ce este negativ pentru petrol, metale preţioase şi USDRUB.

Nu în ultimul rând, un scenariu pe care ne-ar plăcea să-l vedem - există un compromis solid şi trupele ruseşti sunt retrase din zona de graniţă cu Ucraina. Acest lucru ar fi pozitiv pentru acţiuni (în special pentru băncile din Rusia şi indicele RUS50), dar negativ pentru petrol, metale preţioase şi USDRUB. Din păcate, acest scenariu pare să fie şi cel mai puţin probabil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite