XTB: Bitcoin a atins un nou record istoric, de aproape 67.000 de dolari. Când poate depăşi 100.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Bitcoin a marcat un nou maxim istoric, pe măsură ce investitorii au primit cu braţele deschise lansarea cu succes a primului fond tranzacţionat la bursă cu expunere pe Bitcoin din SUA.

Cea mai mare criptomonedă din lume a stabilit, ieri, un nou record la 66.901 USD, depăşind maximul anterior de la 64.899 USD înregistrat la jumătatea lunii aprilie. 

Lansarea de marţi a fondului tranzacţionat la bursă (ETF) ProShares Bitcoin Strategy a fost un prag important pentru industria de gestionare a activelor, integrând Bitcoin şi mai mult în rândul finanţelor clasice. Acesta a crescut cu aproape 5% în prima zi de tranzacţionare. Companiile de administrare a veniturilor care nu le-au oferit clienţilor posibilitatea de a cumpăra monede digitale până în acest moment ar putea să intre în acest sector.

ETF-urile sunt vehicule de investiţii pasive care au câştigat interesul investitorilor, datorită uşurinţei de a investi precum şi a performanţei pe termen lung faţă de fondurile active. Lansarea ETF-urilor Bitcoin deschide, prin urmare, calea către lumea criptomonedelor pentru mulţi investitori care anterior nu erau convinşi din cauza riscurilor asociate investiţiilor în criptomonede (lipsa reglementării, riscul pirateriei portofelului).

Din 2013, Comisia SUA pentru valori mobiliare (SEC) a respins încercările de a crea un ETF Bitcoin. Cu toate acestea, săptămâna trecută, SEC a alimentat speculaţiile privind aprobarea după ce a postat următoarele sfaturi pe Twitter: „Înainte de a investi într-un fond care deţine contracte futures Bitcoin, asiguraţi-vă că puneţi în balanţă, cu atenţie, potenţialele riscuri şi beneficii”. Astfel, SEC consideră că un ETF futures este mai sigur. Contractele futures pe Bitcoin sunt oferite de Chicago Mercantile Exchange (CME), o imensă instituţie financiară. De asemenea, investitorii trebuie să depună garanţii pentru tranzacţionarea contractelor la termen.

ETF-urile cripto s-au lansat anul acesta în Canada şi Europa, crescând în popularitate pe fondul accentuării interesului pentru activele digitale şi se aşteaptă ca această tendinţă să continue şi în viitor. Deja mai mulţi administratori de fonduri au solicitat lansarea de ETF-uri Bitcoin în SUA. Gigantul de investiţii instituţionale Grayscale se gândeşte să convertească fondul Bitcoin Trust într-un fond tranzacţionat la bursă (ETF) stabilit fizic. Acest lucru ar putea face moneda digitală disponibilă pentru un număr mare de investitori.

Mulţi investitori cred că Bitcoin este cea mai de încredere investiţie pentru 2021. Pe lângă lansarea noului ETF în SUA, există şi alte motive importante pentru care există atât de multă încredere în jurul Bitcoin. 

În primul rând, există un interes din ce în ce mai mare din partea investitorilor instituţionali care au disponibile sume importante. Astfel, mai multe fonduri doresc să investească în Bitcoin şi instrumentele sale derivate, ceea ce poate duce la creşteri şi mai puternice ale preţurilor.

Săptămâna trecută, produsele de investiţii în active digitale au înregistrat intrări în valoare totală de 226 milioane de dolari SUA, ceea ce a adus totalul intrărilor în ultimele 8 săptămâni la 638 milioane USD. Activele totale administrate (AuM) se află în acest moment la o distanţă de doar doar 5% de maximul istoric, de 67 miliarde USD, ca urmare a aprecierii recente a preţului.

Un factor la fel de important este adoptarea criptomonedelor în viaţa de zi cu zi. PayPal a anunţat recent că va include criptomonede în reţeaua sa de plăţi în beneficiul clienţilor săi. Utilizând reţeaua PayPal, utilizatorii pot efectua acum plăţi în criptomonede şi pot achiziţiona bunuri şi servicii în schimbul monedei digitale.

Totuşi, în această perioadă agitată pentru moneda digitală, tot mai multe nume importante de pe pieţele financiare îşi exprimă opiniile referitoare la acest subiect, aderând astfel la una dintre cele două tabere. 

Pentru investitorul miliardar Mark Cuban, Bitcoin prezintă un avantaj major faţă de alte criptomonede. Acesta a postat pe Twitter că ”avantajul MAJOR” este faptul că are „concurenţă ZERO” ca modalitate de stocare a valorii, numind moneda digitală drept „cea mai bună metodă de stocare a valorii de pe piaţă”. În opinia sa, această caracteristică se datorează algoritmului, care face că oferta de Bitcoin să fie limitată prin design. El l-a comparat anterior cu aurul, spunând chiar că Bitcoin este o modalitate de stocare a valorii mai bună decât metalul preţios.

De asemenea, comentariile optimiste ale cunoscutului investitor Paul Tudor Jones au susţinut sentimentul pozitiv, acesta afirmând că preferă criptomonedele drept metodă de acoperire împotriva inflaţiei în detrimentul aurului.

Pe de altă parte, Michael Burry, cunoscutul administrator de fonduri, subliniază faptul că nimeni nu este atent la nivelul de îndatorare de pe piaţa criptomonedelor. De luni de zile, el sugerează că Bitcoin se află ”pe marginea prăpastiei”.

La începutul acestei săptămâni, influentul bancher central Jon Cunliffe, care ocupă în prezent funcţia de guvernator adjunct al Băncii Angliei pentru stabilitatea financiară, a avertizat că „o prăbuşire masivă a preţurilor cripto-activelor este un scenariu plauzibil”, iar creşterea rapidă a pieţei Bitcoin şi cripto ar putea reprezenta o ameninţare pentru sistemul financiar dacă nu este reglementată urgent.

Criptomonedele sunt cele mai performante active din ultimul deceniu şi acesta este ”asul din mânecă” pentru cumpărători în viitor. Au existat suişuri şi coborâşuri, dar fiecare retragere a fost urmată de un raliu şi mai impresionant. Da, raliul actual fără o scădere cauzată de o piaţă descendentă evoluează deja de aproape 3 ani, dar fiecare raliu anterior s-a încheiat cu o perioadă de frenezie de cumpărare amplă, lucru care lipseşte în prezent.

În plus, nivelurile îngrijorătoare atinse de inflaţie la nivel global îi fac pe investitori să caute noi metode şi instrumente de investiţie care să le protejeze fondurile împotriva inflaţiei. În ciuda randamentelor bune ale principalilor indici bursieri sau a altor instrumente clasice, valorile (neoficiale) ridicate ale inflaţiei reduc mare parte din câştiguri, motiv pentru care monedele digitale şi, în special, monedele clasice precum Bitcoin reprezintă o alternativă atractivă.

Între timp, vânzătorii indică ”hype-ul”. Argumentul lor este că, din când în când, există o scădere pe piaţă brutală de peste 80% care subminează încrederea în criptomonede. Ei pot sublinia pe bună dreptate că introducerea contractelor futures pe Bitcoin la CME în decembrie 2017 a început de fapt o astfel de piaţă de scădere (chiar dacă a fost văzută ca un semn de acceptare, aşa cum este ETF-ul astăzi). Cu toate acestea, nu ar trebui să presupunem orbeşte că această situaţie se repetă.

Un aspect cheie în acest moment este dacă investitorii vor fi capabili să menţină preţul deasupra pragului de 65.000 USD. Dacă răspunsul va fi da, raliurile de pe piaţa criptomonedelor din Q4 pe care le-am văzut în majoritatea anilor anteriori ar putea duce Bitcoin către unele dintre previziunile curajoase de preţ din ultimele luni, precum 100.000 USD. Dacă răspunsul va fi negativ, următoarea secvenţă de creştere ar putea necesita ceva timp pentru a căpăta susţinere şi a se materializa.

Reglementările SUA ar putea fi cruciale aici. Pieţele consideră unda verde pentru ETF din partea SEC ca o dovadă a acceptării. Ştim, de asemenea, că urmează mai multe reglementări. Acum întrebarea este dacă aceste reglementări vor permite criptomonedelor să se dezvolte sau vor fi prea dure şi vor bloca creşterea pieţei? Din acest motiv apar două întrebări cruciale:

Va permite SEC crearea unui ETF cu expunere pe Bitcoin fizic?

Reglementările pentru piaţa criptomonedelor vor limita utilizarea acestora în plăţi şi transferuri de bani?

Aceste două probleme pot fi decisive pentru amploarea actualului raliu pe Bitcoin şi pentru evoluţia viitoare a întregii pieţe de criptomonede.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite