Wall Street Journal: Apple lucrează la o maşină electrică, inteligentă şi autonomă. Gigantul a recrutat ingineri de la Tesla şi Mercedes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs vis, în ultimele luni din viaţă, să construiască o maşină  FOTO Die Welt
Steve Jobs vis, în ultimele luni din viaţă, să construiască o maşină  FOTO Die Welt

Apple lucrează la o proiectul unui autoturism electric, denumit în plan intern „Proiectul Titan“, la care contribuie o echipă formată din circa o mie de ingineri, scrie Wall Street Journal, care citează surse din companie.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a demarat proiectul în urmă cu un an, încredinţând conducerea acestuia lui Steve Zadesky, fost inginer în cadrul producătorului auto Ford. Acesta a primit o echipă de circa o mie de oameni. Reprezentanţi ai gigantului american au avut întâlniri cu o serie de constructori auto, între care Magna Steyr, care a produs în trecut autoturisme pentru BMW sau Mercedes. 

Maşina Apple seamănă cu un minivan, potrivit sursei citate

Magna Steyr – o companie cu sediul în Graz, Austria – care este o subsidiară a conglomeratului candadian Magna International şi a fost anterior parte a grupului Steyr-Daimler-Puch. în timpul crizei financiare, Magna a încercat preluarea constructorului german Opel alături de grupul bancar rus de stat Sberbank, dar afacerea a căzut.

Apple ar încearca, aşadar, să replice modelul pe care îl are şi în domeniul electronicelor, respectiv designul este propriu, dar partea manufacturieră este realizată de altcineva. În cazul iPhone şi iPad, gadgeturile sunt asamblate de către Foxconn, în China

Concurenţă cu Tesla Motors pentru ingineri

Mai multe anunţuri au apărut recent prin care Apple încerca să recruteze ingineri auto şi designeri pentru un proiect secret, gigantul american momind angajaţii de la Tesla, un producător american de automobile electrice foarte apreciat, fondat de către antreprenorul Elon Musk.

Reuters notează că printre cei recrutaţi de Apple se află Johann Jungwirth, fost preşedinte şi director executiv al Mercedes-Benz Research and Development North America. Agenţia notează că ar fi vorba de o maşină autonomă şi că Apple ar fi interesată de căpătarea de expertiză, tot aşa cum în 2005 compania s-a aliat cu Motorola pentru a realiza Rokr, un telefon mobil conectat la iTunes. Un purtător de cuvânt al Daimler a arătat că echipa care realizează autovehicule autonome pentru Mercedes Benz a rămas intactă, specializarea lui Jungwirth fiind pe zona de integrare a funcţionalităţilor smartphone-urilor şi de dezvoltare a unor experienţe avansate pentru utilizatori.

Pe de altă parte, WSJ menţionează că decizia de a lansa pe piaţă un autoturism electric nu este încă luată de către conducerea Apple, iar un astfel de model ar putea apărea abia peste câţiva ani. Mai mult, aceasta ar putea fi doar o platformă de teste pentru alte iniţiative Apple, cum ar fi sistemele inteligente CarPlay, care permit conectarea autoturismului la iPhone sau iPad.

Visul lui Steve Jobs

În fine, trebuie menţionat că Steve Jobs, unul dintre cofondatorii Apple şi fost director general, aspira, în ultimele sale luni de viaţă să construiască un autoturism. Numit iCar, acesta ar fi avut un design deosebit, afirma atunci Mickey Drexler, membru în consiliul de administraţie al Apple.

Google pregăteşte deja maşini inteligente, fără şofer, volan sau pedale

Apple este al doilea gigant IT care se apleacă asupra sectorului auto, după ce Google a patentat încă de acum câţiva ani maşina care se conduce singură. Google chiar a făcut adevărate demonstraţii de forţă utilizând atunci autorisme hibride Toyota Prius. Mai nou, încearcă să producă propriul autoturism, care este total electric, dar şi fără volan sau pedale.

Autoturism Tesla pe pilot automat

Demonstraţie de virtuozitate a maşinilor Google

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite