Vosganian propune renunţarea la ştampile pentru reducerea birocraţiei
0Fostul ministru al Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian propune Guvernului renunţarea la ştampile pentru reducerea birocraţiei în România, ca parte a unui set de măsuri care să stimuleze economia, dar care să nu necesite resurse de la buget.
„Noi nu înţelegem timpul ca resursă în România. În România se pierde foarte mult timp. Nu poate fi nici stocat, nici multiplicat. Dacă nu avem un management al timpului, România va fi în continuare o economie primitivă. Ce ar fi ca mâine să renunţăm la ştampile? Să nu mai folosim timbre? Să folosim doar antet, aşa cum e în alte ţări?“, a declarat Vosganian la o conferinţă despre strategia României pentru perioada 2014-2020.
El a dat exemplu de mai multe resurse care pot stimula economia României fără a necesita bani de la buget.
„Nu banul este principala resursă: informaţia, comunicarea, managementul riscului, acestea sunt resurse. Aşa am făcut cu fondurile europene, aveam bani la dispoziţie şi nu am ştiu ce să facem. România are enorme resurse pe care nu le utilizează cum trebuie. E adevărat că are salariile mai mici, dar pierzi timp cu birocraţia, pierzi prin intensitatea energetică, cu transportul“, a completat fostul ministru.
Finanţele să aibă un sistem conectat la cabinetele notariale
El a spus că România poate reduce pierderile fiscale. „România e o ţară necunoscută românilor. Care este abandonul profesional? Sunt facultăţi în care România investeşte zadarnic, precum filologie sau jurnalism şi 20% dintre absolvenţi profesează. Trebuie urmărirea tuturor fluxurilor tehnologice în timp real. Nu ştim care este valoarea tranzacţiilor care se realizează în România pentru că Ministerul Finanţelor nu are nicio conexiune cu cabinetele notariale. Sunt clădiri care se vând şi nu intră nici 5-6 ani în sistem. Nu avem valoarea schimburilor monetare. Ministerul Finanţelor ar trebui să aibă un sistem prin care să urmărească în timp real fluxurile tuturor companiilor. Acest sistem nu costă decât 50 de milioane de euro“, a mai remarcat Varujan Vosganian.
Active şi resurse neutilizate
El mai dat ca exemplu pierderile din neutilizarea activelor. Oficialul se referă la faptul că în ultimii ani statul român nu a privatizat nimic. „Sunt companii pe pierderi, sunt zone necrozate ale economiei. Tot ce am făcut a fpst să vindem pachete minoritare la companiile de stat, dar care au rămas de stat. Am dus luptă de gherilă ca să salvez Aversa“, a spus fostul ministru.
„Industria de apărare avea 200.000 de angajaţi, acum are 6.000, dar aceleaşi active. Privatizarea ar putea reduce pierderile şi să elimine clientela politică“, a mai zis el.
El a arătat şi că România nu îşi foloseşte suficient resursele subsolului, în special metale neferoase. „Există identificate şi nefolosite resurse de metale neferoase de 60 de miliarde de euro. Numai cele din aur sunt 40 de miliarde de euro. Din cauza legislaţiei care împiedică redeschiderea minelor sau deschiderea altor exploatări noi, stăm şi ne uităm la ele“. El a dat ca exemplu situaţiile de la companiile Remin şi Moldomin, iar despre Cupru Min spune că au în ultimii ani au eşuat mai multe privatizări „pentru că există un tip de clientelă care trebuie să profite“.
„Ca să circule cât un elveţian, un român ar trebui să trăiască 300 de ani“
Infrastructura este un alt domeniu critic, mai crede Vosganian. „Pentru ca un român să circule cât un elveţian ar trebui să trăiască 300 de ani sau 200 de ani faţă de unguri“. Pierderile energetice sunt o altă problemă. „Intensitatea energetică e uluitoare. Producem aceeaşi cantitate de PIB cu mult mai multă energie“, afirmă el.
Sănătatea şi educaţia sunt alte hibe. „Ştie cineva cât a pierdut România din plecarea celor 5.000 de medici? Cam 4-5 miliarde de euro“, crede oficialul. În fine, el a dat ca exemplu managementul riscului, el apreciind că repartiţia riscurilor este „complet asimetrică în societatea românească“.
Mai puteţi citi:
[<a href="//storify.com/phradamon666/aderare-euro" target="_blank">View the story "aderare euro" on Storify</a>]