Volvo se aliază cu Uber pentru a realiza vehicule autonome. Într-un oraş din SUA, utilizatorii vor putea să cheme maşini complet autonome de luna asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din  Pittsburgh vor putea efectua de zilele următoare călătorii cu maşinile autonome Uber, bazate pe Volvo XC90
Locuitorii din  Pittsburgh vor putea efectua de zilele următoare călătorii cu maşinile autonome Uber, bazate pe Volvo XC90

Constructorul auto suedez Volvo, deţinut de grupul chinez Geely, a convenit formarea unei alianţe de 300 de milioane de dolari cu Uber pentru dezvoltarea de automobile autonome, aceasta fiind cea mai recentă iniţiativă a unui producător auto de asociere cu companii din Silicon Valley, scrie Reuters.

Parteneriatul va permite celor două companii să aloce împreună resurse pentru dezvoltarea funcţiilor autonome pentru SUV-ul XC90. Investiţia va fi suportată în mod egal de cele două companii. 

De altfel, cetăţenii din oraşul american Pittsburgh vor avea ocazia să utilizeze maşini autonome Uber. Acestea sunt chiar XC90 şi vor avea în continuare o persoană la volan pentru a se asigura că sistemele funcţionează corect şi nu o iau pe arătură. Totuşi, manevrele vor fi realizate automat de către tehnologia prezentă pe automobil, scrie Ubergizmo.com.

Dezvoltarea automobilelor autonome are nevoie de colaborarea dintre firmele de tehnologie şi companiile auto, pentru dotarea vehiculelor cu funcţiile necesare în trafic.

Reducerea costurilor, eliminarea şoferilor

Companii precum Uber vor beneficia de reducerea semnificativă a celor mai mari costuri, cele de plată a şoferilor, dacă vor include vehicule autonome în flotele lor.

Pentru producătorii auto, capacitatea consumatorilor de a rezerva un taxi printr-o simplă aplicatie sau de a închiria o maşină cu ora riscă să scadă interesul acestora pentru a deţine un automobil propriu.

Volvo va folosi acelaşi model de vehicul pentru propriul proiect de conducere autonomă, însă acesta necesită încă prezenţa unui şofer în acesta.

Investiţia va fi făcută în cercetarea şi dezvoltarea de hardware, cum sunt senzorii utilizaţi în detectarea traficului şi obstacolelor, precum şi software pentru automobile autonome.

„Conducerea autonomă este cheia. Pentru asta este nevoie de dezvoltarea sofware şi de siguranţă“, a spus directorul general al Volvo, Hakan Samuelsson.

În cadrul alianţei cu Volvo, Uber va cumpăra automobile ale companiei suedeze, pe care va instala propriul sistem de conducere autonomă, care să răspundă nevoilor specifice ale serviciului pe care îl oferă.

Avalanşa de proiecte între industria auto şi sectorul IT

Toyota Motor a investit deja o sumă nedezvăluită în Uber, în timp ce Volkswagen susţine Gett, o companie de servicii pentru împărţire a transporturilor.

General Motors a cumpărat o participaţie la Lyft, care concurează Uber. De asemenea, Google lucrează la un parteneriat cu Fiat Chrysler şi cu Hyundai în privinţa automobilelor autonome, dar şi a instalării Android Auto pe acestea. Concomitent, Samsung a preluat o participaţie la grupul chinez BYD, care produce maşini electrice.

Uber nu este interesată să realizeze propriile maşini autonome, ci doar să le folosească pentru a-şi completa flota şi să îşi reducă în continuare costurile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite