Viorica Dăncilă, numită consultant al lui Mugur Isărescu la BNR. Cum a obţinut postul şi ce salariu va avea

0
0
viorica dancila

Viorica Dăncilă, fost premier al României în guvernul PSD-ALDE şi fostă candidată la prezidenţiale a PSD în 2019, a fost numită în funcţia de consilier pe strategie al lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Biroul de presă al BNR a confirmat informaţia pentru „Adevărul”.

Pentru a se angaja în corpul consultanţilor, din care mai fac parte circa 20 de persoane, Dăncilă a depus un dosar şi a susţinut un interviu.

Informaţia iniţială a fost publicată de Antena 3.

Fostul premier PSD va ocupa funcţia de Consutant pe Strategia de Sustenabilitate şi Energie Verde la Banca Naţională Română. Dăncilă a fost angajată în 15 mai, iar salariul său net va fi de circa 10.000 de lei lunar, potrivit informaţiilor G4Media.ro.

Viorica Dăncilă este absolventa Facultăţii Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi de la Institutul de Petrol şi Gaze. Ulterior, a terminat şi un master în Spaţiul Public European la SNSPA.

„Experienţa de prim-ministru şi cunoştinţele pe care le are în domeniu”, a spus pentru ZF Dan Suciu, directorul de comunicare al BNR. 

În 2019, Viorica Dăncilă l-a susţinut pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia BNR, în ciuda faptului că Liviu Dragnea voia o altă conducere la banca centrală. 

În ce priveşte scandalul repatrierii rezervei de aur a BNR, Viorica Dăncilă a semnat un punct de vedere al guvernului în care arăta că orice modificare a statului BNR trebuie avizată de Banca Centrală Europeană.

„ Precizăm că sintagma „rezerva constituită” (art. 30 alin. (4) din iniţiativa legislativă) este neclară, neînţelegându-se unde este constituită această rezervă şi la ce fel de rezervă se referă, mai ales că în cuprinsul legii se găsesc referiri şi la alte tipuri de rezerve. Astfel, se impun clarificări pentru un plus de rigoare legislativă.

Ca urmare a intrării în vigoare a acestor modificări, pentru a se asigura respectarea procentului prevăzut la art. 30 alin. (4) din iniţiativa legislativă, respectiv 5%, ar urma ca depozitul de aur ce depăşeşte acest procent să fie adus în ţară. Cu toate acestea, iniţiativa legislativă nu stabileşte un termen limită în care

trebuie aduse la îndeplinire aceste prevederi.

De asemenea, nu există prevederi cu privire la condiţiile de depozitare/păstrare a aurului, astfel încât să se poată determina eficienţa cu care vor fi aplicate dispoziţiile preconizate. Prin urmare, considerăm că era necesară instituirea unor dispoziţii finale în acord cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 24/20002”, se menţiona în punctul de vedere al Guvernului, semnat de pe-atunci premierul Viorica Dăncilă.

Adrian Vasilescu: Se va ocupa de trecerea la zona euro

Viorica Dăncilă va fi unul dintre consultanţii din Departamentul Energie Verde, unul din cele 5 departamente care formează Comitetul de trecere la Euro. La Departamentul de Geopolitică va fi adus Ioan Mircea Paşcu, fost vicepreşedinte al Parlamentului European, a spus marţi pentru HotNews.ro Adrian Vasilescu, consilier de strategie în BNR.

Declaraţia lui Adrian Vasilescu:

”BNR este preocupată de înaintarea României către zona Euro. În această privinţă, BNR face eforturi de 12 ani, când am înfinţat Comitetul de trecere la Euro. Acum am intrat într-o fază nouă. Va fi nevoie de contacte directe şi permanente cu Parlamentul European, cu Comisia Europeană şi cu cabinete din zona euro. Pentru aceste întâlniri BNR a organizat 5 departamente care se vor ocupa pregătirea pentru intrarea în zona Euro. Aceste departamente vor fi Departamentul Euro (coordonator), Departamentul Economiei Reale, Departamentul Bănci Centrale, Departamentul Monede Digitale şi Departamentul Economie Verde.

Pentru toate aceste departamente se fac angajări. Doamnei Dăncilă i-a fost semnat vineri contractul. Dânsa nu e consiliera Guvernatorului ci este consultant în Departamentul Economie Verde. Pentru că finanţările pentru economia verde vor forma o categorie specială în bătălia în intrarea în zona Euro. D-na Dăncilă a fost parlamentar, are blazon de fost premier, a avut relaţii speciale cu ecologiştii din Parlamentul European. Mai spun ceva: va fi angajat şi Ioan Mircea Paşcu, fostul vicepreşedinte al Parlamentului European, consultant pentru viitorul Departament de Geopolitică.”

În curs de actualizare

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite