Veste bună pentru românii care au muncit în Italia: dosarele de pensii vor fi soluționate mai repede

0
Publicat:

Peste un milion de români trăiesc în Italia și muncesc în Italia, o bună parte dintre aceștia fiind în prag de pensionare. Pentru aceștia din urmă Ministerul Muncii a făcut miercuri o serie de precizări.

O angajată copiază datele dintr-o carte de muncă într-un registru
Peste un milion de români trăiesc în Italia

Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluţionate mai rapid după ce un număr de 10 funcţionari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formaţi şi se vor ocupa special de soluţionarea cererilor transmise online de către cetăţenii români prin sistemul RINA.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, postat pe pagina de Facebook, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu, s-a întâlnit, la Luxemburg, la solicitarea sa şi în în marja Consiliului Uniunii Europene dedicat miniştrilor muncii, ocupării şi politicilor sociale, cu omoloaga sa din Republica Italiană, Marina Elvira Calderone, ministru al Muncii şi Politicilor Sociale.

Simona Bucura-Oprescu a prezentat ministrului italian situaţia recunoaşterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia în condiţiile în care casele de pensii din România au semnalat faptul că procesul recunoaşterii drepturilor respective se desfăşoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani.

Ca urmare a întâlnirii, ministrul Marina Elvira Calderone a dispus măsuri care vor contribui la rezolvarea mai rapidă a situaţiei. Astfel, 10 funcţionari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formaţi şi se vor ocupa special de soluţionarea cererilor transmise online de către cetăţenii români prin sistemul RINA. În acest fel, angajaţii care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate (circa 5.000 în acest moment), precizează MMSS.

''Îi mulţumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacţia imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personală în soluţionarea unei probleme care vizează toţi lucrătorii români din Italia. Ne unim, astfel, forţele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România şi Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale din Italia va continua'', a declarat Simona Bucura-Oprescu.

În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceştia în Peninsulă este de peste 600.000.

INPS Terni gestionează, ca Pol de Competenţă, cel mai mare număr de cereri de obţinere a pensiei comunitare în relaţia cu instituţiile române.

Ce este sistemul RINA

Sistemul RINA este pus la dispoziție de către Comisia Europeană pentru preluarea de date comunicate de alte state membre, precum și integrarea cu sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii Publice CNPP), pentru a prelua informații existente la nivelul acestor state și a le putea utiliza în noul sistem informatic creat.

Prin acest modul, operatorul va putea efectua atât stabilirea pensiei naționale cât și pe cea a pensiei comunitare, comunicând la plată cuantumul cel mai avantajos pentru beneficiar.

Datorită schimbului electronic între statele membre UE și SEE, timpul pentru instrumentarea unui dosar de stabilire drepturi pensie va fi redus în mod semnificativ, acesta constituind un mare avantaj în colaborarea cu beneficiarii serviciilor caselor de pensii.

Casa Națională de Pensii Publice a dezvoltat, pentru pensii internaționale, un modul informatic care permite realizarea următoarelor operațiuni:

  • conversia perioadelor de asigurare;
  • totalizarea perioadelor de asigurare;
  • calculul pensiei conform principiului pro-rata temporis, prin aplicarea prevederilor regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite