Varujan Vosganian: Deficitul comercial va fi sub 4% din PIB la finele anului. Exporturile au ajuns la 28 de miliarde de euro în primele şapte luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda performanţelor exporturilor, creşterea economică trebuie să fie de minim 2% pentru a se putea răsfrânge în nivelul de trai, spune Vosganian
În ciuda performanţelor exporturilor, creşterea economică trebuie să fie de minim 2% pentru a se putea răsfrânge în nivelul de trai, spune Vosganian

Deficitul comercial al României se va situa sub 4% din produsul intern brut (PIB) la finele anului, în condiţiile în care, în primele şapte luni, valoarea indicatorului a fost de 3,13 miliarde de euro, în scădere cu 2,23 miliarde de euro faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioada a anului trecut, a declarat, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

"Este o performanţă, care arată că nivelul de competitivitate a exporturilor româneşti a crescut. De asemenea, pentru prima dată, la jumătatea acestui an, contul curent a înregistrat un excedent", a menţionat ministrul.

Potrivit oficialului, în primele şapte luni ale anului, exporturile au ajuns la 28,19 miliarde de euro, în creştere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioada din 2012, iar importurile au fost de 31,32 miliarde de euro, în scădere cu 0,7%.

Există, însă, două vulnerabilităţi: consumul intern slab şi investiţiile străine directe reduse, a mai spus ministrul. El a mai afirmat că, pentru a se răsfrânge în nivelul de trai şi pentru a reduce decalajele faţă de Uniunea Europeană, economia României trebuie să crească anual cu cel puţin 2%

Ţările în care exporturile României au crescut cel mai mult sunt Mexic (118%), Libia (154,4%), Indonezia (159,2%), Thailanda (105,4%). Principalele pieţe de destinaţie ale mărfurilor româneşti sunt, însă, Germania, Italia, Franţa şi Turcia.

Cele mai exportate produse sunt autoturismele (7,2% din totalul exporturilor, în creştere cu 57% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut), componente auto (tot 7,2% din total exporturi), fibre, cabluri şi conductori electricit izolaţi (5,8%), mobilier din lemn (3,4%).

De asemena, 76% din exporturi sunt produse manufacturate, ceea ce contrazice percepţia că ţara noastră exportă materii prime, a mai afirmat Vosganian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite