Vânzarea Enel și a Vel Pitar, cele mai mari tranzacții din primul trimestru din 2023

0
Publicat:

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 57 de tranzacții în primele trei luni ale anului 2023, un volum egal cu cel înregistrat în T1 2022.

Un ciocan de licitatii așezat pe foarte multe bancnote de 100 și 200 de lei
Piața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat 57 de tranzacții în primele trei luni

Anul 2023 a început în forță, valoarea estimată de la an la an a activității locale de fuziuni și achiziții înregistrând o evoluție până la 2,5 miliarde USD, față de 1,9 miliarde USD în T1 2022, datorită unei creșteri de 53% a valorii tranzacțiilor făcute publice, potrivit datelor publicate luni de specialiștii în fuziuni și achiziții ai EY România.

Cea mai mare tranzacție din primul trimestru 2023 a fost vânzarea operațiunilor grupului italian Enel Group din România către Public Power Corporation (PPC), principala companie de electricitate din Grecia, pentru aproximativ 1,4 miliarde USD. O altă tranzacție notabilă în această perioadă a fost achiziționarea brutăriei locale Vel Pitar de către Grupo Bimbo, cu sediul în Mexic, pentru o sumă estimată la 210 milioane USD. În plus, au fost anunțate alte trei tranzacții de peste 100 milioane USD în primul trimestru al anului 2023.

image

Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanți, fiind implicați în 84% din tranzacțiile din această perioadă. Tranzacțiile autohtone au înregistrat un avans de 94% în T1 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, totalizând 33 de tranzacții, în timp ce jucătorii străini și-au redus activitatea cu 42% pe piața românească (21 de tranzacții) față de T1 2022. În ceea ce privește țara de origine a investițiilor, cei mai activi investitori au venit din Germania (3 tranzacții), urmați de cei din SUA, Olanda, Elveția și Israel, fiecare înregistrând câte 2 tranzacții.

Primele trei cele mai active sectoare în funcție de volum în T1 2023 au fost: produse de consum și comerț cu amănuntul (13 tranzacții), imobiliare, ospitalitate și construcții (11 tranzacții) și tehnologie (7 tranzacții).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite