Urmează scumpiri în lanţ: Electrica a anunţat creşterea tarifului energiei electrice livrate consumatorilor industriali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OUG 114, care suprataxează companiile din energie cu 2% din cifra de afaceri, începe să producă efecte: Electrica a anunţat deja majorarea tarifelor energiei electrice entru consumatorii industriali, ceea ce înseamnă că toate produsele pentru a căror fabricaţie este nevoie de energie electrică vor fi mai scumpe.

"În piaţa liberă va fi o creştere de preţ pe care nu o va resimţi doar Electrica, în calitate de furnizor. E un fenomen. Este o piaţă liberă, cea a consumatorilor industriali, este concurenţă. Important este ce servicii în plus putem să aducem în aşa fel încât să-i convingem pe acei consumatori industriali să ne păstreze ca furnizori. Mi se pare important să nu mai avem reacţii emoţionale, pentru că piaţa este într-un moment destul de... ar putea să apară derapaje şi îmi doresc să dau un semnal de stabilitate către utilizatorii şi consumatorii din portofoliul nostru", a spus Corina Popescu, directorul general al Electrica, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, Electrica nu a trimis până acum notificări clienţilor industriali din portofoliu privind faptul că preţul va creşte, preferând să aştepte decizia ANRE, care a venit abia săptămâna trecută.

"Activez în acest sector de foarte multă vreme şi nu cred că este bine nici să creezi aşteptări foarte mari şi nici să te duci să spui că este dezastru şi apoi să vii cu rezultate bune. Este foarte greu, în condiţiile în care cadrul de reglementare nu este foarte stabil şi este posibil să apară legi care să bulverseze sectorul. Energia este o utilitate şi nu este bine să promiţi. Sunt anumiţi consumatori care pot lua, din păcate pentru România, nişte decizii pe baza acestor emoţii. Acesta este şi motivul pentru care noi nu am notificat consumatorii, ci am aşteptat să vedem exact care este impactul, să îl evaluăm şi în acel moment să avem reacţii", a mai spus reprezentantul Electrica.

"Pe de altă parte, suntem o societate economică şi nu ne permitem să desfăşurăm o activitate în pierdere. Într-un fel sau altul, aceste costuri trebuie recuperate", a adăugat ea.

Popescu a amintit, în acest context, de scăderea cotaţiilor bursiere cu circa 15% resimţită de acţiunile Electrica la bursă, în primele zile după apariţia OUG 114/2018.

În anul 2018, Electrica SA a obţinut un profit net individual de 298 milioane de lei, în creştere cu 15,4% faţă de nivelul anului 2017, în baza situaţiilor financiare individuale auditate. La nivel consolidat, profitul net al Grupului Electrica, în anul 2018, este de 230 milioane de lei, în creştere cu 34,3% faţă de 2017.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite