UPDATE Volkswagen riscă amenzi de 18 miliarde de dolari în SUA. Acţiunile companiei au scăzut cu 23% pe bursă. Germania verifică toţi producătorii auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul autoVolkswagen a oprit vânzarea anumitor modele diesel în Statele Unite, după ce a recunoscut a trişat în privinţa testelor privind emisiile poluante ale acestora, concernul german riscând amenzi de până la 18 miliarde de dolari, potrivit presei internaţionale.

Volkswagen a exprimat scuze publice şi a lansat o investigaţie în această privinţă.

„Personal, regret profund că am încălcat încrederea clienţilor şi a publicului“, a declarat directorului general Martin Winterkorn într-un comunicat emis duminică de companie, adăugând că VW colaborează cu autorităţile şi a comandat o investigaţie externă.

Valoarea bursieră a Volkswagen a scăzut luni cu aproape un sfert, respectiv 15,4 miliarde de dolari, după ce a recunoscut că a trişat în SUA la testele de măsurare a emisiilor poluante ale automobilelor diesel. Acţiunile sale erau pe minus cu 23% luni, până la 125,4 euro pe unitate, la bursa din Frankfurt. 

De la începutul anului acţiunile companiei au pierdut 31% din valoare.

Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) şi Comisia pentru Resursele de Aer din California au acuzat vineri Volkswagen că a folosit un software pentru a face să pară că motoarele diesel ale vehiculelor grupului emit un nivel mai scăzut de emisii decât în realitate.

Circa 482.000 de automobile Volkswagen diesel au fost afectate. 

UPDATE Guvernul German a cerut luni constructorilor de automobile informaţii tehnice suplimentare pentru a se putea verifica dacă în Germania sau în Europa există probleme privind respectarea normelor de poluare, în contextul scandalului în care este implicat grupul auto Volkswagen în Statele Unite.

"Aşteptăm informaţii fiabile din partea constructorilor de automobile, pentru ca autoritatea competentă (KBA) să poată verifica dacă manipulări comparabile au avut loc în Germania sau în Europa", a declarat Andreas Kübler, purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Mediului.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite