UPDATE: Bursele europene o iau la vale după demisia economistului Stark de la BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile de pe bursele europene, în special titlurile bancare, şi-au accentuat vineri scăderea, imediat după anunţul privind demisia economistului neamţ  Juergen Stark de la Banca Centrală Europeană.

La ora 13:30 GMT, indicele pan-european FTSE 300 era în scădere cu 1,4%.
Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 2,08%, DAX al bursei din frankfurt cu 3,27%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 3,08%.

Indicele FTSE Mib al bursei din Milano a coborât cu 3,67%.

Acţiunile Societe Generale au scăzut cu peste 10%, urmate de Credit Agricole, cu 8,48%, BNP Paribas, cu 7% şi Natixis, cu 7,49%. Titlurile companiei de asigurări Axa au pierdut 8,15%.

În Italia, acţiunile UniCredit au coborât cu 5,96% şi au fost suspendate de la tranzacţionare, ca şi titlurile Banco Popolare, care au scăzut cu 5,07%. Acţiunile Intesa Sanpaolo au pierdut 4,6%.

Suspiciunile referitoare la bănci au atins paroxismul, după ce propunerea directorului general al FMI, Christine Lagarde, de recapitalizare a băncilor europene a provocat panică, potrivit discuţiilor din piaţă.

„În faţa riscurilor şi incertitudinilor şi a necesităţii de a convinge pieţele, băncile au nevoie să îşi consolideze capitalul“, a declarat Lagarde înainte de deschiderea reuniunii G5 de la Marsilia.

Economistul-şef al BCE, Juergen Stark, care ocupă şi postul de economist şef al BCE, a anunţat, vineri, instituţia că demisionează "din motive personale", potrivit unui comunicat al băncii. Acesta va rămâne în funcţie până la numirea unui înlocuitor, proces care ar urma să se încheie până la 31 decembrie.

Demisia lui Stark a fost motivată, de fapt, de divergenţele cu restul conducerii BCE în privinţa controversatului program de achiziţii de obligaţiuni al instituţiei, au afirmat surse, pentru Reuters.

Stark este al doilea economist neamţ care părăseşte în acest an Banca Centrală Europeană, după retragerea din februarie a lui Axel Weber - guvernatorul Bundesbank.

UPDATE:  Demisia lui Juergen Stark reprezintă o lovitură puternică pentru BCE, instituţie al cărei experimentat preşedinte, Jean-Claude Trichet, urmează să-şi încheie mandatul la finele lunii octombrie. Trichet va fi înclouit de italianul Mario Draghi. Italia se numără printre statele puternic atacate pe pieţele financiare din cauza îndatorării foarte ridicate a statului.

"Este nemaipomenit. Stark avea aceleaşi opinii în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni precum Axel Weber şi actualul preşedinte al Bundesbank, Jens Weidmann. Este o poziţie a tuturor germanilor. Este un semn al unor probleme majore în interiorul BCE. Germanii au clar o problemă cu direcţia BCE", a declarat Manfred Neumann, profesor emerit de economie la Universitatea din Bonn.

Secretarul de stat din Ministerul german de Finanţe Joerg Asmussen îl va înlocui pe Juergen Stark, membru în consiliul director şi cel al guvernatorilor la Banca Centrală Europeană, a declarat, vineri, o sursă apropiată situaţiei, pentru Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite