Uniunea Europeană lansează o alianţă industrială pentru reactoare nucleare mici

0
Publicat:

Comisia Europeană a anunţat vineri lansarea unei alianţe industriale europene în domeniul energiei nucleare pentru a accelera implementarea viitoarelor reactoare modulare mici (SMR), o tehnologie promiţătoare pentru decarbonizarea industriei în următorii zece ani.

Comisia Europeană recomandă o reducere netă cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040
Comisia Europeană recomandă o reducere netă cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040

Acest anunţ face parte dintr-o revenire recentă în discuţii a energiei nucleare în cadrul instituţiilor europene sub influenţa a 12 ţări membre, printre care Franţa, Suedia şi Polonia, care se bazează pe această energie cu emisii scăzute de carbon pentru a-şi atinge obiectivele climatice, scrie Agerpres.

SMR ("reactoarele modulare mici") sunt reactoare nucleare mult mai mici decât centralele electrice convenţionale. Ele pot fi fabricate în uzine înainte de a fi transportate la locul de instalare. Tehnologia este încă în curs de dezvoltare şi face obiectul competiţiei internaţionale.

Mai flexibile şi mai puţin costisitoare decât reactoarele mari, SMR-urile vor putea înlocui centralele pe gaz, petrol sau cărbune. Ei vor putea furniza energie electrică şi căldură pentru industrie şi termoficare sau pentru a produce hidrogen cu emisii scăzute de carbon.

"Prin consolidarea cooperării la nivelul UE, Alianţa va accelera desfăşurarea primelor SMR în UE până la începutul anilor 2030", a spus Comisia Europeană într-un comunicat.

Vineri, Comisia Europeană a lansat un prim apel de candidaturi până pe 12 aprilie, destinat furnizorilor de energie electrică, companiilor din industria nucleară, instituţiilor financiare, organizaţiilor de cercetare, centrelor de formare şi organizaţiilor societăţii civile.

Obiectivul este acela de a încuraja înfiinţarea unui sector european. În special, aceasta implică identificarea şi completarea lacunelor tehnologice sau industriale şi promovarea cooperării între diferitele părţi interesate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite