Ungaria a găsit soluția pentru acoperirea găurii din deficitul bugetar: majorarea taxelor pentru bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria ia în considerare la acest moment majorarea taxelor pentru bănci, cu scopul de a acoperi gaura din buget. Aceste modificări vin după apariția efectelor ultimului an de inflație, care a dus la un grad masiv de recesiune.

Ungaria a găsit soluția pentru acoperirea găurii din deficitul bugetar Foto Shutterstock
Ungaria a găsit soluția pentru acoperirea găurii din deficitul bugetar Foto Shutterstock

Veniturile record ale băncilor așteptate în acest an vor permite guvernului să ia în considerare majorarea în continuare a taxelor pentru creditori, a declarat joi ministrul de finanțe Mihaly Varga în fața economiștilor. Achizițiile din domeniul apărării ar putea fi, de asemenea, amânate și subvențiile la dobânzi reduse, în timp ce ar putea crește obiectivul de deficit bugetar pentru acest an de la 3,9% din produsul intern brut, a spus Varga.

Premierul Viktor Orban se luptă pentru a reduce un dezechilibru bugetar care a atins un nivel record de 9 miliarde de dolari în acest an, până în luna august. În ianuarie, inflația a atins un nivel maxim de peste 25%, ceea ce a avut un efect negativ asupra cererii interne și a dus la ratarea obiectivului de venituri pentru taxa pe valoarea adăugată, în timp ce cele mai mari prețuri la împrumut din UE au limitat activitatea economică în timpul unei recesiuni persistente.

După cheltuieli uriașe înainte de alegeri, Ungaria a aplicat anul trecut o taxă neobișnuită creditorilor pentru a acoperi golurile bugetare. OTP domină piața, urmată de MBH Bank Nyrt, o bancă formată prin fuziunea altor trei, și de filialele unor creditori occidentali precum Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG, UniCredit SpA și KBC Group NV.

Varga a făcut remarcile sale privind o mai mare consolidare fiscală în timpul unei discuții controversate cu guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy. Matolcsy a atribuit inflația strategiilor economice „nonconformiste” și unui buget relaxat, ceea ce face ca Ungaria să fie una dintre cele mai vulnerabile națiuni din lume.

Forintul maghiar a scăzut dramatic

Varga a declarat că inflația s-a îmbunătățit după o perioadă de politică monetară strictă pe care a prezidat-o, ceea ce va contribui la reducerea ratei globale la 7% în decembrie. Prognoza a dus la o scădere a forintului, deoarece traderii, inclusiv Miklos Kolba de la ING Bank Hungary, au declarat că aceasta ar putea duce la reduceri mai abrupte ale ratei în lunile următoare. Forintul a slăbit cu 0,7% față de euro până la prânz la Budapesta, cea mai mare scădere dintre cele 23 de monede de pe piețele emergente, potrivit Bloomberg.

Banca Centrală este pregătită să reducă marți rata dobânzii cheie cu un punct procentual pentru a cincea lună, aducând-o la 13%. Varga a reiterat indicațiile băncii centrale potrivit cărora reducerile ulterioare vor fi „bazate pe date, prudente și graduale”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite