Deficitul bugetar al Ungariei depășește ținta Guvernului, pe fondul declinului economic

0
Publicat:

Potrivit unui sondaj, realizat de Bloomberg News, deficitul bugetar al Ungariei va depăși ținta stabilită de Guvern, în acest an, ca urmare a declinului economic care creează dificultăți în implementarea politicii fiscale.

Forint, moneda națională a Ungariei FOTO Shutterstock
Forint, moneda națională a Ungariei FOTO Shutterstock

Conform acestui sondaj, deficitul bugetar va ajunge la 4,3% din PIB în 2023, depășind ținta inițială a Guvernului de 3,9% din PIB, precum și estimarea anterioară a economiștilor, de 4,1% din PIB, pentru al doilea trimestru din 2023.

În plus, PIB-ul Ungariei se așteaptă să înregistreze un declin de 0,3% față de anul 2022, o schimbare semnificativă față de estimarea inițială a economiștilor care prevedea o creștere de 0,2%. De asemenea, obiectivul Executivului era o creștere de 1,5%.

Evident, menținerea țintei privind deficitul bugetar va fi cea mai dificilă sarcină, a declarat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

El a adăugat că șansele ca Executivul să realizeze creșterea economică de 1,5% sunt mici.

Economistul Peter Virovacz, de la ING Bank Ungaria, a subliniat că principalul motiv din spatele problemelor legate de economie și deficit îl reprezintă colapsul mult mai accentuat al cererii interne.Acesta a anticipat o posibilă revizuire în creștere a țintei de deficit pentru 2023.

Pe fondul acestor evoluții, economia Ungariei a înregistrat o contracție, pentru al patrulea trimestru consecutiv. Inflația ridicată și ratele dobânzilor în creștere au afectat atât consumatorii, cât și companiile din țară.

Polonia, perspectivă optimistă

În comparație, perspectivele economice ale Poloniei sunt mai optimiste. Un sondaj separat, realizat tot de Bloomberg, a indicat o creștere a economiei poloneze cu 0,9%, în acest an.

Pe plan bugetar, Polonia se confruntă cu un deficit estimat la 5% din PIB, ceea ce amplifică presiunile asupra bugetului, în contextul alegerilor generale programate pentru octombrie. În 2024, Guvernul de la Varșovia anticipează un deficit bugetar de 4,5% din PIB, depășind estimarea anterioară de 3,4% din PIB.

Cu toate acestea, există și vești pozitive legate de inflație. Economiștii estimează că până la sfârșitul anului, rata inflației va scădea sub 9%, față de nivelul aproape de 26%, înregistrat în luna ianuarie. De asemenea, conform studiului, rata dobânzii este prognozată să scadă la 11%, de la nivelul actual de 15%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite