Una dintre cele mai cunoscute bănci din România închide 450 de sucursale şi concediază 6.000 de angajaţi în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Una dintre cele mai cunoscute bănci prezente în ţara noastră a anunţat că va închide 450 de sucursale la nivel mondial şi va concedia circa 6.000 de angajaţi, în scopul optimizării costurilor.

Cei de la Unicredit au decis o restructurare masivă în Italia, unde vor închide 450 de sucursale şi vor da afară 6.000 de persoane, în contextul în care CEO-ul Mustier îşi pune în aplicare planul de eficientizare. Reducerea de personal şi închiderea de sucursale se vor întinde pe următorii ani şi ar trebui finalizate până în 2023, conform unei scrisori trimisă către sindicatele muncitorilor, citată de Bloomberg.

În decembrie 2019, în cadrul Capital Markets Day din Londra, Unicredit şi-a prezentat noul plan de afaceri, care propunea să genereze 16 miliarde de euro pentru acţionari în perioada 2020-2013 şi să crească distribuţia de capital cu 40% până în 2019.

„Tocmai am început negocierile cu sindicatele”, declara Jean Pierre Mustier, CEO-ul Unicredit, adăugând: „Vrem să discutăm cu ei mai întâi. Nu oferim detalii despre locurile unde vor fi făcute aceste reduceri, în planul anterior am făcut reducerile într-un mod responsabil din punct de vedere social şi vom continua să procedăm în acest fel”.

Băncile fac concedieri în lanţ

În ultimele zile ale anului trecut, bănci din întreaga lume au anunţat că au făcut cele mai masive reduceri de locuri de muncă din 2015, în contextul încetinirii economice şi adaptării la era digitală.

Peste 80% din tăierile de posturi anunţate sunt în Europa, unde dobânzile negative vin în completarea îngrijorărilor legate de evoluţia economiei şi a incertitudinilor politice şi comerciale.

Peste 50 de creditori au anunţat, în total, tăierea a 77.780 de posturi, cel mai puternic val de restructurări în sectorul bancar începând cu 2015, când au fost defiinţate 91.448. 

Banca americană Morgan Stanley este cel mai recent jucător de piaţa bancară care pregăteşte restructurări. Astfel, pe final de an, banca de investiţii a decis să desfiinţeze 1.500 de locuri de muncă Pe parcursul anului, băncile germane, care depind de exporturi mai mult decât celelalte economii mari, au anunţat cele mai multe restructurări, în contextul războiului comercial. 

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a  anunţat că va desfiinţa 18.000 de locuri de muncă până în 2022.  

Cei de la Commerzbank, a doua mare bancă din Germania, au anunţat şi ei că plănuiesc să elimine 4.300 de posturi, extinzând un plan de restructurări început în urmă cu trei ani. 

Banca italiană UniCredit, prezentă şi pe piaţa românească, a anunţat în decembrie că va desfiinţa 8.000 de locuri de muncă la nivel global până în 2023. 

Banco Santander din Spania va desfiinţa peste 5.400 de posturi, britanicii de la HSBC - 4.000, Barclays - 3.000, iar francezii de la Societe General, peste 2.000. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite