Un oficial BCE nu exclude o reducere a dobânzilor în iunie şi în iulie

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană nu ar trebui să excludă reducerea costurilor de împrumut, atât la reuniunea din iunie, cât şi la cea din iulie, a afirmat luni Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, în condiţiile în care unii oficiali BCE nu iau în calcul scăderea consecutivă a dobânzilor, transmite Bloomberg.

aderare euro bce frankfurt foto 123RF

Villeroy a declarat pentru publicaţia germană Boersen-Zeitung (BZ) că este în favoarea "posibilităţilor maxime" după posibila reducere a dobânzilor de luna viitoare.

"Citesc uneori că ar trebui să reducem dobânzile doar cu 0,25% când vor fi disponibile noile proiecţii economice şi, prin urmare, ar fi exclus în iulie. De ce să facem asta, dacă la viitoarea întâlnire analizăm datele. Nu spun că ar trebui să ne luăm deja angajamentul pentru iulie, dar să avem libertatea de a stabili momentul şi ritmul", a spus el.

În timp ce majoritatea oficialilor este de acord cu o reducere a dobânzilor luna viitoare, ei sunt reticenţi în a se angaja la o cale dincolo de această dată, pe fondul presiunilor provocate de majorarea salariilor, a tensiunilor din Orientul Mijlociu care ameninţă să ducă la creşterea preţurilor la energie şi a întârzierii reducerii dobânzilor în SUA.

Şi preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat la Bloomberg în acest weekend că BCE ar trebui să aştepte până în septembrie pentru o a doua decizie de politică monetară.

"BCE are marjă de manevră semnificativă pentru o relaxare a politicii monetare până la o dobândă între 2% şi 2,5% şi a apreciat că aşteptările pieţelor privind o dobândă de aproximativ 2,8% peste cinci ani nu este nerezonabilă", a declarat Villeroy, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Franţei.

În aprilie, Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut nemodificată dobânda de referinţă, pentru a cincea lună consecutiv, dar a semnalat totuşi că ar putea reduce costul creditului în curând.

Ca urmare a deciziei adoptate recent, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%

Gardienii euro au lăsat dobânzile nemodificate începând din luna septembrie 2023, dar au semnalat că ar putea lua în discuţie o reducere a costului creditului, aşteptând însă publicarea unor date confortabile privind evoluţia salariilor şi inflaţiei înainte de a lua o decizie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite