Încrederea investitorilor în economia germana a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

0
Publicat:

Încrederea investitorilor în perspectivele economiei germane a atins cel mai ridicat nivel din ultimii peste doi ani, pe fondul aşteptărilor că BCE este pregătită să reducă dobânzile în următoarele luni şi a indiciilor pozitive din China, arată rezultatele uni studiu publicat marţi de Institutul de cercetări economice ZEW.

colaj foto drapel germania si cotații bursiere
Încrederea investitorilor în economia germana a atins cel mai ridicat nivel Foto: Shutterstock

Indicele ZEW privind încrederea în economie a urcat la 31,7 puncte în martie (de la 19,9 puncte luna precedentă), în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere de până la 20,5 puncte, transmite Reuters.

Aşteptările privind economia germană se îmbunătăţesc semnificativ. În acelaşi timp, peste 80^% din cei care au participat la studiu anticipează că Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce dobânzile în următoarele şase luni”, a apreciat preşedintele ZEW, Achim Wambach. Acesta a adăugat: „Sectorul exporturilor din Germania beneficiază de sporirea aşteptărilor privind economia chineză, precum şi de aşteptata depreciere a dolarului faţă de euro”.

Cea mai mare economie europeană se confruntă probabil cu recesiunea, analiştii previzionând un nou declin al produsului intern brut (PIB) în primul trimestru din 2024. Totuşi, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) insistă că este puţin probabil să se înregistreze un recul semnificativ.

Industria a fost punctul slab în ultimele luni, cererea globală slabă şi ratele ridicate ale dobânzilor afectând activitatea. Dar încetinirea inflaţiei şi majorarea veniturilor gospodăriilor au sporit speranţele că redresarea va fi condusă de consum în următoarele luni.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană se înceapă în iunie reducerea dobânzilor.

Indicele ZEW privind situaţia actuală a urcat la minus 80,5 puncte în martie (de la minus 81,7 puncte luna precedentă), în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel de minus 82 puncte.

Datele reprezintă o veste pozitive pentru economia germană şi un motiv de speranţă că situaţia se va îmbunătăţi în lunile de vară. „PIB-ul Germaniei accelerează, putem chiar spune că este vorba de trezirea primăverii pentru economia germană”, a apreciat Thomas Gitzel de la VP Bank. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite