Bundesbank consideră că prima reducere a dobânzilor în zona euro este posibilă în iunie

0
Publicat:

Joachim Nagel a subliniat că există încă o mare incertitudine cu privire la viitoarele schimbări economice și de preț.

BCE. Foto: Arhiva Adevărul
BCE. Foto: Arhiva Adevărul

Prima reducere a dobânzii în zona euro ar putea avea loc în iunie. Această opinie a fost exprimată de șeful Băncii Federale Germane (Bundesbank) Joachim Nagel într-un interviu pentru ziarul Handelsblatt.

Dacă cea mai recentă evaluare a Consiliului guvernatorilor [BCE] este confirmată de datele primite și de perspectivele noastre pentru viitor, este probabil să vedem prima reducere a ratei în iunie”, a spus Nagel. "Dar chiar dacă ratele dobânzilor vor scădea pentru prima dată în iunie, asta nu înseamnă că vom continua să le scădem și la ședințele ulterioare ale Consiliului guvernatorilor. Nu suntem pe pilot automat", a subliniat el.

Șeful Bundesbank a remarcat că există încă o mare incertitudine cu privire la viitoarele schimbări economice și de preț. „Deci vom lua decizii în fiecare întâlnire. În acest moment, sunt mulțumit de ceea ce am realizat cu cele zece creșteri ale ratelor noastre și cred că am putea fi pregătiți pentru o reducere inițială a ratei.” el a spus.

În ceea ce privește inflația, Nagel a remarcat că pot exista luni în care inflația crește ușor, deoarece unele prețuri tind să fluctueze, în special prețurile la energie. „În general, mă aștept ca inflația să continue să scadă spre ținta noastră de 2% și să o atingă în 2025. Dar trebuie să rămânem precauți”, a avertizat el. „Nu ar trebui să reducem dobânzile prea repede și să punem în pericol ceea ce s-a realizat”, a concluzionat șeful Bundesbank.

Pe 11 aprilie, Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis să mențină neschimbate trei rate-cheie ale dobânzii. Astfel, dobânda de bază se menține la 4,5% pe an, rata la depozite este de 4%, iar la creditele pe termen scurt de la BCE - 4,75%. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite