Un clujean muncește cât un vienez pentru a-și permite un apartament cu două camere

0
0

Pentru a-ți permite un apartament cu două camere în Cluj-Napoca trebuie să muncești tot atât de mult ca și pentru unul în Viena. Cluj Napoca este orașul cel mai scump din țară, cel puțin în ce privește piața imobiliară. Asta este ceea ce indică un raport al Băncii Națioanle Române (BNR).

Vedere panoramică din Cluj Napoca Foto Shutterstock
Vedere panoramică din Cluj Napoca Foto Shutterstock

Cifrele arată că un român are nevie să muncească 11 ani pentru a-și cumpăra un apartament cu două camere în Cluj-Napoca, asta fără ajutor bancar și dacă are venituri medii. Pe locul al doilea se află orașul Brașov, unde ai nevoie să muncești 10 ani pentru un apartament. ApoiConstanța cu nouă ani și jumătate, iar Timișoara și București pe aceași loc, unde ai nevoie să muncești șapte ani și jumptate pentru o locuință modestă de 55 de metri pătrați.

Prin comparație, un vienz are nevoie să muncească 12 ani pentru un aparament în capitala Austriei, în timp ce la Praga e nevoie de 18 ani de muncă pentru un apartament, iar la Buda Pesta e nevoie de 15 ani. „Clujul știm că multă vreme nu a avut terenuri disponibile, iar dacă le-a avut le-a avut în zone mai departe de centrul orașului, asta a făcut ca apartamentele noi să fie foarte ridicate, pe fondul unei cereri ridicate, care nu vine doar din Cluj-Napoca, dar vine foarte mult din afara județului, chiar din partea românilor din străinătate”, a relatat latirile Pro TV un specialist în imobiliare.

Mai trebuie ținut cont de faptul că un salariu mediu în Cluj Napoca este de 4.800 de lei, mai mic decât în București, unde este de 5.200 de lei net. Salariul mediu în județul Timș este de doar 4.300 de lei. De asemenea, aproximativ 75% din averea unui român o constituie locuința în care stă.

Prețuri în continuă creștere la locuințe

În prima jumătate a anului trecut prețurile la locuințe pe piața imobiliară au crescut cu 8,5%, însă rămân la cel mai scăzut nivel regiune și sub media Uniunii Europene.  

Îmsă pe parcursul ultimilor 10 ani, dinamica prețurilor locuințelor a fost mai redusă comparativ cu cea a prețurilor din regiune. Datele colectate la nivelul lunii septembrie 2022 arată că și costurile de construcție au înregistrat o rată anuală de creștere de 14,3%. Această creștere se datorează scumpirii materiilor prime, precum și problemelor din lanțurile de aprovizionare.

Creșterea costurilor de construcție duce la creșterea prețurilor imobilelor, iar evoluția prețurilor din perioada următoare depinde de o serie de factori precum condițiile macroeconomice, creșterea dobânzilor care duce la înăsprirea condițiilor de finanțare și majorarea incertitudinilor în noul context geopolitic.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri