UE vrea să ajungă la 20% din producţia globală de cipuri în mai puţin de zece ani. Două alianţe industriale au fost lansate de CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Comisia Europeană a lansat, luni, două noi alianţe industriale, respectiv Alianţa pentru tehnologiile procesoarelor şi semiconductorilor şi Alianţa europeană pentru date industriale, Edge şi Cloud.

Potrivit executivului comunitar, cele două noi alianţe vor avansa următoarea generaţie de microcipuri şi tehnologii de calcul industrial cloud / edge şi vor oferi UE capacităţile necesare pentru a-şi consolida infrastructurile, produsele şi serviciile digitale critice. Alianţele vor reuni întreprinderi, reprezentanţi ai statelor membre, mediul academic, utilizatori, precum şi organizaţii de cercetare şi tehnologie. De asemenea, UE ar urma să producă până la 20% din cipuri la nivel global, până în 2030.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă , a declarat: „Tehnologiile cloud şi edge prezintă un potenţial economic extraordinar pentru cetăţeni, întreprinderi şi administraţii publice, de exemplu în ceea ce priveşte competitivitatea sporită şi satisfacerea nevoilor specifice industriei. Microcipurile sunt în centrul fiecărui dispozitiv pe care îl folosim în zilele noastre. De la telefoanele noastre mobile la paşapoartele noastre, aceste componente mici aduc o mulţime de oportunităţi pentru progrese tehnologice. Sprijinirea inovaţiei în aceste sectoare critice este, prin urmare, crucială şi poate ajuta Europa să avanseze împreună cu parteneri cu aceeaşi viziune.”

Comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat: „Europa are tot ce trebuie pentru a conduce cursa tehnologică. Cele două alianţe vor concepe foi de parcurs tehnologice ambiţioase pentru a dezvolta şi implementa în Europa următoarea generaţie de tehnologii de prelucrare a datelor de la cloud la semiconductori de vârf şi de ultimă generaţie. Alianţa pe cloud şi edge are ca scop dezvoltarea de cloud industriale europene eficiente din punct de vedere energetic şi foarte securizate, care nu sunt supuse controlului sau accesului de către autorităţile ţărilor terţe. Alianţa cu semiconductorii va reechilibra lanţurile globale de aprovizionare cu semiconductori, asigurându-ne că avem capacitatea de a proiecta şi produce, în Europa, cele mai avansate cipuri.”

Alianţa industrială pentru procesoare şi tehnologii semiconductoare

Microcipurile, inclusiv procesoarele, sunt tehnologii cheie care alimentează toate dispozitivele şi maşinile electronice pe care le folosim astăzi. Cipurile stau la baza unei mari varietăţi de activităţi economice şi determină eficienţa energetică şi nivelurile de securitate ale acestora. Capacităţile de dezvoltare a procesoarelor şi cipurilor sunt cruciale pentru viitorul celor mai avansate economii de astăzi. Alianţa industrială privind procesoarele şi tehnologiile semiconductoarelor va fi un instrument cheie pentru continuarea progresului industrial în UE în acest domeniu, transmite Comisia Europeană.

Potrivit executivului european, alianţa „va identifica şi aborda blocajele actuale, nevoile şi dependenţele din întreaga industrie asigurându-se că Europa are capacitatea de a proiecta şi produce cele mai avansate cipuri, reducând în acelaşi timp dependenţele sale strategice generale, prin creşterea ponderii sale din producţia globală de semiconductori la 20% până în 2030.”

În acest scop, Alianţa îşi propune să stabilească capacitatea de proiectare şi fabricaţie necesară pentru a produce următoarea generaţie de procesoare şi componente electronice de încredere. Aceasta va însemna trecerea către o capacitate de producţie de semiconductori de la 16 nanometri (nm) la 10 nm pentru a sprijini nevoile actuale ale Europei, precum şi sub 5 până la 2 nm şi mai mult pentru nevoile viitoare de tehnologie. Cele mai avansate tipuri de semiconductori sunt mai performante şi au potenţialul de a reduce masiv energia utilizată de orice, de la telefoane la centre de date.

Alianţa europeană pentru date industriale, Edge şi Cloud

După cum se evidenţiază în Strategia europeană pentru date, volumul de date generate este în mare creştere şi se aşteaptă ca o proporţie semnificativă de date să fie procesate la limită (80% până în 2025, de la doar 20% astăzi), mai aproape de utilizatori şi unde datele sunt generate. Această schimbare reprezintă o oportunitate majoră pentru UE de a-şi consolida propriile capacităţi de cloud şi de edge, şi, prin urmare, suveranitatea sa tehnologică. 

Alianţa va facilita dezvoltarea unor tehnologii noi de prelucrare a datelor, care să cuprindă edge, îndepărtându-se de modelele de infrastructură de procesare a datelor complet centralizate.

Alianţa europeană pentru date, Edge şi Cloud va încuraja apariţia unor tehnologii cloud şi edge perturbatoare, care sunt extrem de sigure, eficiente din punct de vedere energetic şi din punct de vedere al resurselor şi pe deplin interoperabile, încurajând încrederea utilizatorilor de cloud din toate sectoarele. Alianţa va satisface nevoile specifice ale cetăţenilor UE, ale întreprinderilor şi ale sectorului public (inclusiv în scopuri militare şi de securitate) de a procesa date extrem de sensibile, stimulând în acelaşi timp competitivitatea industriei UE în tehnologiile cloud şi de vârf.

Activitatea Alianţei va respecta următoarele principii şi norme cheie:

– cele mai înalte standarde în ceea ce priveşte interoperabilitatea şi portabilitatea/reversibilitatea, deschiderea şi transparenţa;

– cele mai înalte standarde în ceea ce priveşte protecţia datelor, securitatea cibernetică şi suveranitatea datelor;

– stadiul actual al tehnologiei în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi durabilitatea;

– respectarea celor mai bune practici europene în materie de cloud, inclusiv prin aderarea la standarde, coduri de conduită şi sisteme de certificare relevante.

Alianţele sunt deschise pentru participarea tuturor entităţilor publice şi private cu un reprezentant legal în Uniune şi cu activităţi relevante, cu condiţia să îndeplinească condiţiile definite în Termenii de referinţă.

Datorită relevanţei strategice a activităţilor din sectoarele respective, apartenenţa la alianţe este condiţionată de respectarea mai multor condiţii. Părţile interesate trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate, legate în special de securitate (inclusiv securitatea cibernetică), securitatea aprovizionării, protecţia IP, protecţia datelor şi accesul la date şi utilitatea practică a Alianţei. Aceştia trebuie să semneze declaraţiile şi să completeze un formular de cerere, care va fi evaluat de Comisia Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite