UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus

0
Publicat:

Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial Times citând surse din apropierea acestui dosar.

Combină agricolă care recoltează grâu de pe un câmp
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus

Bruxelles-ul s-a opus mult timp presiunilor venite din Polonia şi ţările baltice vizând restricţionarea importurilor de cereale din Rusia şi Belarus, susţinând că o astfel de măsură ar putea perturba pieţele alimentare mondiale şi ar afecta ţările în curs de dezvoltare.

Însă sursele citate de Financial Times susţin că în zilele următoare Comisia Europeană va anunţa introducerea unei taxe vamale de 95 de euro pentru fiecare tonă de cereale venită din Rusia şi Belarus, o decizie care ar urma să ducă la creşterea preţurilor cu cel puţin 50%. De asemenea, ar urma să fie introduse tarife vamale de 50% la importurile de oleaginoase şi produse derivate.

Importurile UE de produse ruseşti afectate de viitoarele taxe, respectiv cereale, oleaginoase şi produse derivate, au atins un nivel record de patru milioane de tone în 2023, adică echivalentul a 1% din consumul total al UE.

Dezvăluirile din Financial Times vin într-un moment în care fermierii din Uniunea Europeană cer modificarea restricţiilor care le-au fost impuse prin Pactul verde european şi reintroducerea tarifelor vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, tarife care au fost eliminate după invazia rusească din 2022.

Vineri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a spus premierului Poloniei, Donald Tusk că "evaluează posibilitatea introducerii de restricţii la importurile de produse agricole din Rusia".

Tarife vamale în loc de sancțiuni

Financial Times subliniază că cel mai probabil comisarul european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis va opta pentru tarife vamale în loc de sancţiuni, având în vedere că tarifele vamale nu necesită aprobarea unanimă a capitalelor statelor membre, cum este cazul cu sancţiunilor. Măsurile vor permite în continuare produselor din Rusia şi Belarus să tranziteze prin UE în drum spre Africa şi Asia.

Blocul comunitar produce în fiecare an peste 300 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase, fiind un exportator net de oleaginoase, astfel că nu are nevoie de importuri din Rusia şi Belarus.

Un oficial european a spus că preţurile la cereale sunt la minimul ultimilor patru ani iar Rusia este "foarte competitivă pe piaţa cerealelor şi pune presiuni semnificative".

Sursele citate de FT au precizat că tarifele vamale vor fi impuse la nivelul maxim permis în conformitate cu normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Este posibil ca Rusia să riposteze dar Moscova a interzis deja majoritatea importurilor de produse alimentare din UE iar multe companii europene din acest sector au plecat din Rusia în ultimii ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite