Ministrul francez de externe crede că UE se va confrunta cu un „șoc economic” dacă Federația Rusă va câștiga în Ucraina

0
Publicat:

Potrivit lui Stéphane Sejournet, unul dintre principalele riscuri pentru UE este asociat cu transferul ipotetic al terenurilor fertile ucrainene sub controlul Federației Ruse.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu probleme economice grave și concurență disproporționată din partea Moscovei, dacă Rusia va câștiga în Ucraina, a declarat ministrul francez de externe Stephane Sejournet într-un articol pentru ziarul Le Monde. Potrivit acestuia, unul dintre principalele riscuri pentru UE este asociat cu transferul ipotetic al terenurilor fertile ucrainene sub controlul Federației Ruse, din cauza căruia Moscova ar avea posibilitatea de a controla „30% din exporturile mondiale de grâu”.

Fermierii europeni „ar fi supuși presiunii pe diverse piețe”. Sejournet consideră că a permite o astfel de desfășurare a evenimentelor înseamnă „renunțarea la o parte a suveranității alimentare, acceptarea unei inflații rampante și oferirea Rusiei de oportunități fără precedent de presiune și constrângere”.

Separat, șeful diplomației franceze a cerut împiedicarea „tranziției finale către controlul rusesc” a centralei nucleare Zaporojie, care se află pe teritoriul care a devenit parte a Federației Ruse în urma unui referendum din 2022. El crede că acest lucru ar „crea o amenințare uriașă pentru Europa”, care ar experimenta un „șoc economic fără precedent”. Sejournet nu a precizat de ce soarta centralei nucleare este atât de importantă pentru economia UE.

În același timp, respinge cu hotărâre orice argument în favoarea faptului că încetarea sprijinului pentru Ucraina ar permite Franței și Uniunii Europene în ansamblu să facă față problemelor interne și să depășească inflația de care suferă deja. „Sprijinirea Ucrainei înseamnă menținerea controlului asupra soartei economiei noastre și asigurarea securității noastre zilnice”, a spus ministrul. Potrivit acestuia, sprijinind acum autoritățile de la Kiev, europenii „fac eforturi rezonabile” în comparație cu cele care le-ar fi cerute în cazul unei victorii ruse. Iar victoria Federației Ruse, conform prognozei lui Sejournet, înseamnă „costuri incalculabile pentru continuarea războiului, costuri noi și incontrolabile asociate cu pierderea energiei și a suveranității strategice, instabilitate pe termen lung din cauza respingerii valorilor [europene] ​și pierderea autorității [UE] în lume.” .

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite