Fermierii polonezi au blocat o parte din frontiera cu Germania

0
Publicat:

Fermierii polonezi au reluat acţiunile de blocare a frontierei cu Germania, interzicând accesul la două importante puncte de trecere, la Swiecko şi Gubinek, în semn de protest față de reglementările din Pactul verde european şi importurile de produse din afara UE.

Fermieri urcați pe tractoare
Fermierii polonezi au blocat o parte din frontiera cu Germania

Fermierii din Polonia și din întreaga UE au cerut modificări ale restricțiilor impuse acestora de Pactul verde european pentru a combate schimbările climatice și reimpunerea taxelor vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, care au fost scutite după invazia Rusiei în 2022, scriu Reuters și AFP.

Comisia Europeană a oferit vineri concesii fermierilor, deoarece a propus o relaxare a unei serii de reguli privind lăsarea terenurilor în frig sau rotația culturilor.

Luni, fermierii au blocat punctele de trecere a frontierei Swiecko și Gubinek cu Germania. Un purtător de cuvânt al poliției locale a declarat că blocajele au început duminică și sunt programate să continue până miercuri.

„Traficul în Swiecko și Gubinek este blocat, nu puteți călători în nicio direcție”, a declarat Marcin Maludy, purtător de cuvânt al poliției din Gorzow Wielkopolski din apropiere.

Maludy a spus că singura posibilitate pentru camioanele din regiunea Lubusz care călătoresc în Germania era să meargă la Olszyn, în timp ce mașinile ar putea trece prin celelalte puncte de trecere din regiune.

Fermierii polonezi plănuiesc proteste în masă în toată țara miercuri, menținând presiunea asupra oficialilor pentru a răspunde cererilor lor. Ei au o nemulțumire deosebită din cauza concurenței crescute din partea fermierilor din Ucraina din afara UE , pe care îi acuză că au inundat piețele UE cu importuri ieftine.

Duinică, fermierii polonezi au început să blocheze o autostradă cheie în apropierea graniței cu Germania pentru a protesta împotriva importurilor de alimente din Ucraina și a inițiativelor Uniunii Europene privind schimbările climatice referitoare la agricultură, potrivit Bloomberg.

Fermierii au organizat luni de zile proteste periodice atât împotriva politicilor UE, cât și împotriva politicilor guvernamentale naționale, creând o bătaie de cap pentru noul cabinet al premierului Donald Tusk . Miniștrii UE au cerut blocului să accelereze revizuirea politicilor sale pentru a atenua tulburările în rândul fermierilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite