UE se pregătește să interzică stagiile neplătite: „Vedem că ele înlocuiesc de fapt locurile de muncă entry-level“

0
Publicat:

Munca neremunerată sau prost plătită afectează sănătatea mintală a oamenilor, deseori fiind nevoiți să își ia un al doilea job pentru a-și duce traiul de zi cu zi și a plăti facturile, potrivit unei analize publicate de The Guardian.

Un cuplu de tinneri îngrijorați de suma trecută pe o factură
Tinerii își găsesc cu greu joburi bine plătite

Cu excepția cazului în care tinerii provin dintr-o familie bogată, stagiile pentru mulți înseamnă reducerea economiilor și reducerea cheltuielilor esențiale.

Mulți dintre tineri lucrează ca stagiari neplătiți ziua, iar noaptea au un al doilea job care le permite să-și plătească facturile. 

Lucrezi pentru stagiul tău și apoi lucrezi pentru bani”, a spus Lucas, 27 de ani, după ce a încheiat un șir de stagii care s-au întins pe cinci luni.

Stagiile, unul neplătit, iar celălalt oferind un salariu simbolic de 400 de euro (344 de lire sterline) pe lună, i-au diminuat economiile de la locurile de muncă de vară și l-au forțat să supravegheze constant cheltuielile sale.

Cumpăr mult orez”, a spus el râzând. „Se spune că ești norocos să ai un stagiu – dar plătești pentru acel noroc și prestigiu pentru că ai redus din alimente sau alte lucruri.”

Ceea ce vedem este că, de multe ori, acestea [stagiile] înlocuiesc de fapt locurile de muncă entry-level.

Este o realitate care a devenit din ce în ce mai comună pentru tineri, pe măsură ce stagiile neplătite cresc în mare parte din lume. Dar în UE, parlamentul a descris în mod repetat stagiile neremunerate ca fiind o „formă de exploatare a tinerilor lucrători și o încălcare a drepturilor acestora”.

UE va interzice stagiile neplătite

În iunie 2023, deputații europeni au votat cu o majoritate covârșitoare însărcinarea Comisiei Europene să elaboreze o legislație care să interzică majoritatea stagiilor neplătite din bloc. Un proiect este de așteptat să fie gata la începutul anului 2024.

Dorința deputaților europeni de a îmbunătăți calitatea stagiilor oferite vine după ani de campanie din partea unor grupuri care subliniază că sectorul rămâne în mare parte nereglementat, chiar dacă un sondaj recent a sugerat că 78% dintre tineri preiau cel puțin un stagiu.

Rezultatul sunt experiențe de internship care variază de la cei care oferă formare și o piatră de temelie către o carieră, până la alții care pur și simplu folosesc tinerii ca formă de muncă ieftină sau neremunerată.

Uneori, chiar cred că este absurd. Cum poate fi legal acest lucru?” a spus Tea Jarc, de la Confederația Europeană a Sindicatelor. „Nu poți avea criterii diferite pentru tineri doar pentru că sunt tineri. Nu poți alege că pur și simplu nu îi vei plăti dacă efectuează munca.”

Organizația ei se numără printre cele care au avertizat că multe stagii nu îndeplinesc standardele minime așteptate de la stagii. 

Alții limitează posibilitatea de avansare prin căutarea constantă de stagiari, mai degrabă decât prin angajarea celor care ies în evidență. „Ceea ce vedem este că, de multe ori, ele înlocuiesc de fapt locurile de muncă entry-level”, a spus Jarc.

Cercetările sugerează că tinerii plătesc în medie 1.028 EUR (885 GBP) pe lună pentru a-și acoperi costurile de trai în timpul stagiilor, a remarcat Mark McNulty, de la Forumul European pentru Tineret. „Stagiile neplătite rețin o întreagă generație, în timp ce angajatorii se bucură de roadele muncii gratuite”, a spus el.

Cei din familii care îi pot ajuta să suporte aceste costuri au un avantaj, permițându-le un acces mai mare la sectoare precum mass-media și ONG-uri, unde stagiile neremunerate sunt răspândite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite