UE investește 600 de milioane de euro în proiecte de infrastructură energetică, inclusiv în România

0
Publicat:

Uniunea Europeană va investi 602 milioane de euro din Mecanismul pentru interconectarea Europei, în opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică.

Energie. FOTO Shutterstock
Energie. FOTO Shutterstock

Aceste fonduri vor finanţa proiecte în domenii precum energia electrică (dintre care unul privind reţelele electrice inteligente), reţelele de CO2, stocarea subterană a gazelor, precum şi pentru un terminal GNL offshore.

Acestea sunt împărţite între nouă state membre UE: România, Belgia, Croaţia, Franţa, Irlanda, Italia, Austria, Polonia şi Slovenia, precum şi şi Tunisia, scrie Agerpres. 

"Îmbunătăţirea interconexiunilor transfrontaliere este o condiţie prealabilă pentru o tranziţie către o energie curată, deoarece acestea consolidează piaţa noastră comună a energiei şi facilitează integrarea energiei din surse regenerabile în reţea. Rezilienţa infrastructurii energetice este, de asemenea, esenţială pentru securitatea aprovizionării UE şi pentru îndeplinirea angajamentului nostru de a opri importurile de gaze din Rusia cât mai curând posibil", a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson. 

Șeful Enel: Revenirea prețurilor la energie, peste ani buni

„Va dura ani de zile” pentru ca prețurile energiei să revină la nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina, a declarat pentru BBC șeful uneia dintre cele mai mari firme energetice din lume.

Francesco Starace de la Enel a spus că reducerea prețurilor depinde de noile surse de energie, cum ar fi sursele regenerabile și pompele de căldură.

Potrivit sursei citate, Guvernele din Europa cheltuiesc miliarde pentru a ajuta afacerile și gospodăriile să-și permită facturile la energie. De asemenea, se luptă pentru a-și asigura noi provizii.

Starace a spus că firma, care produce și distribuie electricitate și gaz, a încercat să-și protejeze cei 20 de milioane de clienți europeni de volatilitatea pieței energetice în acest an.

A făcut tot posibilul să respecte contractele cu preț fix pe care le convenise, a spus el.

Conform acestuia, scăderea încrederii clienților ar provoca un prejudiciu mai mare companiei decât o afectare a rezultatelor unui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite