Revenirea prețurilor la energie la niveluri anterioare crizei, peste ani buni, susține șeful Enel

0
0

„Va dura ani de zile” pentru ca prețurile energiei să revină la nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina, a declarat pentru BBC șeful uneia dintre cele mai mari firme energetice din lume.

Enel a anunţat recent că va părăsi România. Francesco Starace, CEO al Enel Foto: EPA EFE
Enel a anunţat recent că va părăsi România. Francesco Starace, CEO al Enel Foto: EPA EFE

Francesco Starace de la Enel a spus că reducerea prețurilor depinde de noile surse de energie, cum ar fi sursele regenerabile și pompele de căldură.

Potrivit sursei citate, Guvernele din Europa cheltuiesc miliarde pentru a ajuta afacerile și gospodăriile să-și permită facturile la energie. De asemenea, se luptă pentru a-și asigura noi provizii.

Starace a spus că firma, care produce și distribuie electricitate și gaz, a încercat să-și protejeze cei 20 de milioane de clienți europeni de volatilitatea pieței energetice în acest an.

A făcut tot posibilul să respecte contractele cu preț fix pe care le convenise, a spus el.

Conform acestuia, scăderea încrederii clienților ar provoca un prejudiciu mai mare companiei decât o afectare a rezultatelor unui an.

Planurile Enel pentru următoarea perioadă

Gigantul energetic italian vinde energie la peste 70 de milioane de case și întreprinderi din peste 30 de țări. Totuşi, Enel intenționează să părăsească multe dintre aceste țări, deoarece se concentrează pe energie regenerabilă și să devină neutru în carbon până în 2040.

De asemenea, vrea să-și reducă datorii uriașe de aproximativ 63 de miliarde de dolari (52 de miliarde de lire sterline).

Compania investește masiv în fabricarea de panouri solare, deoarece extinde o fabrică existentă în Sicilia și construiește una nouă în SUA, a mai aunţat Starace.

Acesta susţine că majorarea prețurilor la energie a fost cel mai mare contributor la inflație și la criza costului vieții în Marea Britanie, SUA și zona euro.

Criza energetică globală declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia „a arătat foarte clar cât de periculoasă este dependența de o singură sursă de energie pentru Europa”, a spus Starace.

Viitorul va fi „extrem de decarbonizat” și va depinde de energia nucleară și regenerabilă, a mai spus el.

Cu toate acestea, trecerea la sursele regenerabile are și riscuri.

În iulie, Agenția Internațională pentru Energie a declarat că dominația Chinei în producția de turbine solare și eoliene creează „provocări potențiale pe care guvernele trebuie să le abordeze”.

Starace a spus că Occidentul a fost prea dependent de China pentru surse regenerabile și alte bunuri.

Trebuie să aibă loc o reechilibrare pentru că este sănătoasă”, a spus el, întrebat despre tensiunile geopolitice care interferează cu aprovizionarea cu energie.

Acest lucru a ajutat la impulsionarea investițiilor Enel în panouri solare, deși extinderea fabricii siciliene va satisface în continuare doar 10% din nevoile Europei, a spus şeful Enel.

56 de acorduri energetice cu 23 de țări

Liderii politici au recunoscut, de asemenea, că Europa trebuie să-și obțină energia din mai multe locuri.

Potrivit Consiliului European pentru Relații Externe, UE și statele sale membre au semnat anul acesta 56 de acorduri energetice cu 23 de țări.

Printre cele mai recente a fost un acord pe 15 ani pentru Germania pentru a obține gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar printr-un contract cu ConocoPhillips.

Norvegia crește, de asemenea, producția de gaze naturale, iar cel mai mare producător din lume, SUA, a pompat cantități record.

Aceasta înseamnă că șansele ca Europa să-și repete dependența de Rusia cu o altă țară sunt „destul de scăzute”, potrivit Megan Richards, fost director al politicii energetice la Comisia Europeană.

S-a făcut multă muncă” pentru a înlocui energia rusă, a adăugat ea, înainte de a avertiza: „Cred că Europa nu va fi complet independentă pe plan intern pentru o perioadă foarte, foarte lungă, dacă vreodată”, chiar dacă „energiile regenerabile vor crește dramatic”.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri