Ucraina: Europa ar putea deveni complet dependentă de Rusia în aprovizionarea cu gaze. Care sunt cele mai mari temeri ale autorităţilor de la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Lansarea gazoductului Nord Stream 2 va însemna că Europa va fi complet dependentă de conductele de gaze gestionate de Moscova, a transmis directorul general al operatorului reţelei de gazoducte din Ucraina (GTSO), Serhiy Makogon, informează Reuters.

Potrivit sursei citate, acest lucru va fi posibil deoarece ruta ucraineană pentru livrările de gaze spre Europa va dispărea.

„Dacă Gazprom va reuşi să lanseze Nord Stream 2 şi noi vom fi forţaţi să optimizăm sistemul ucrainean, atunci nu va mai exista pentru Europa opţiunea de a se îndrepta spre Ucraina", a spus Serhiy Makogon, potrivit Agerpres.

Conform Reuters, oficialii ucraineni au catalogat în repetate rânduri conducta Nord Stream 2 drept o „armă rusească şi o ameninţare la adresa securităţii Europei”, subliniind că încă nu este prea târziu pentru a opri acest proiect. 

În replică, oficialii ruşi susţin că gazoductele Nord Stream 2 şi TurkStream sunt concepute pentru a îmbunătăţi securitatea energetică a Europei.

O scădere a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa a condus la o creştere rapidă a preţurilor, iar Makogon susţine că Gazprom ar putea adopta şi alte măsuri dure pentru a-i convinge pe europeni să utilizeze noile sale conducte.

În 2006 şi 2009, în timpul unor dispute cu Ucraina pe tema gazelor naturale, Gazprom a suspendat temporar tranzitul gazelor naturale spre Europa în plină iarnă.

„Oamenii au o memorie scurtă, 2009 este anul în care Gazprom a făcut Europa să îngheţe", a spus Makogon.

Kievul se teme că începând din 2024 Gazprom va înceta tranzitul gazelor naturale prin Ucraina, iar compania rusă a început deja să îşi reducă livrările. În plus, începând din luna octombrie a acestui an, Ungaria ar putea înceta să mai primească gaze naturale ruseşti care să treacă prin Ucraina, iar Polonia ar putea înceta să mai utilizeze ruta de tranzit începând din 2023.

„Imediat ce Gazprom va avea capacitatea tehnică de a ocoli Ucraina, indiferent de costuri, va face acest lucru. Şi ne aşteptăm ca imediat ce Nord Stream 2 va fi terminat, Gazprom să facă totul pentru a abandona tranzitul fizic", a spus Makogon.

În luna iulie a acestui an, liderii Germaniei şi SUA au anunţat un acord care trebuia să elimine o parte din îngrijorările autorităţilor de la Kiev cu privire la Nord Stream 2. Ucraina spune că aceasta este singura promisiune pe care a primit-o până acum.

Grupul rus Gazprom aproape a terminat construcţia conductei Nord Stream 2, care va face legătura directă între Rusia şi Germania via Marea Baltică şi va permite redirecţionarea acelor livrări de gaze ruseşti care în prezent trec prin Ucraina pentru a ajunge în Europa. 

Tot în iulie, directorul consorţiului Nord Stream 2 AG, Matthias Warning, a transmis că, gazoductul Nord Stream 2, un proiect care va crea o nouă legătură energetică directă între Rusia şi Germania, va fi terminat în vara acestui an, informa AFP, preluat de Agerpres.

„Ne aşteptăm ca lucrările de construcţie să fie terminate până la finele lunii august. 98% dintre lucrări au fost finalizate. Cele două procente care au mai rămas vizează doar una din cele două linii. Cealaltă linie a fost finalizată deja”, a declarat Matthias Warning pentru cotidianul Handelsblatt.

Întrebat despre viitorul Ucrainei ca ţară de tranzit pentru gazele natural ruseşti în drumul lor spre Europa, Matthias Warning a spus că nu are nici cea mai mică îndoială că tranzitul „va continua să fie o parte integrală din transportul gazelor din Rusia spre Europa după 2024”.

Actualul acord de tranzit între Rusia şi Ucraina expiră la finele lui 2024. „Cred că Guvernul german a abordat deja acest subiect în discuţiile cu Rusia”, a spus Warning. Oficialii de la Berlin şi-au anunţat dorinţa de a obţine o prelungire a acordului de tranzit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite