Ucraina are posibilitatea de a relua exporturile de electricitate începând din primăvara acestui an

0
Publicat:

Ucraina este aproape de a fi autosuficientă în privinţa gazelor pentru 2024 şi ar putea relua exporturile de electricitate în primăvară, a anunţat joi ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, într-un interviu acordat Reuters.

foto stâlpi de înaltă tensiune
Ucraina ar putea relua exporturile de electricitate în primăvară

Din 2015 Ucraina nu a cumpărat gaze din Rusia, importând din statele membre UE şi majorându-şi propria producţie, transmite Reuters.

Suntem aproape de a nu mai avea nevoie să importăm gaze. Este o realitate că vom ajunge anul acesta la un echilibru zero în privinţa gazelor. Dar este important să realizăm că a scăzut semnificativ consumul nostru de gaze. Multe vor depinde de modul în care se vor dezvolta industria şi economia. Astăzi există o creştere a producţiei şi există potenţial pentru un avans suplimentar”, a declarat Galushchenko.

În 2021, Ucraina a consumat aproximativ 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze, fiind unul dintre cei mai mari utilizatori europeni de combustibil înaintea războiului cu Rusia. Dar economia s-a contractat cu aproximativ o treime în 2022 deoarece sectoarele industriale şi-au redus sau oprit producţia din cauza riscurilor de securitate, a perturbării exporturilor şi a prăbuşirii lanţurilor de aprovizionare.

Galushchenko a anunţat că în 2023 consumul a scăzut la aproximativ 19 bcm. Compania de stat Naftogaz estima luna trecută că producţia de gaze naturale a ţării a crescut cu 7% în 2023, acelaşi avans fiind previzionat pentru acest an.

Ucraina încă nu a raportat cât gaz a produs în 2023, dar a majorat prognozele privind producţia la aproximativ 19,1 bcm, comparativ cu 18,5 bcm în 2022.

De asemenea, Galushchenko a declarat că Ucraina ar putea relua exporturile semnificative de energie în această primăvară, pe fondul consumului mai redus. 

În plus, cea mai mare companie din domeniul gazelor din Ucraina, Naftogaz, a anunțat faptul că intenţionează să încheie noi acorduri cu traderii străini pentru a creşte cantităţile de gaze naturale depozitate la facilităţile subterane din Ucraina.

Prezent la Forumul de la Davos, Oleksiy Chernyshov, directorul general de la Naftogaz,a spus că poartă discuţii cu mai multe companii germane din energie, inclusiv cu RWE şi Uniper, şi de asemenea intenţionează să facă o vizită în Germania, în luna martie, pentru a-şi prezenta oferta clienţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite